Naslovnica > VIJESTI > CROSSOVER > Lica glumice

Lica glumice

Nakon nekoliko festivalskih projekcija, 29. ožujka, 2010. s početkom u 20 sati u zagrebačkom kinu Europa premijerno će biti prikazan dokumentarni film 'Lica glumice', autorice, redateljice i - naravno - glumice, Ana-Marije Bokor.
Share on facebook
Share on twitter

Film je nastao u produkciji Studija MNC, a već je prikazan u Puli, Motovunu i na Liburnija film festivalu.

U fokusu priče su četiri glumice različitih generacija - Ana Begić, Bojana Gregorić-Vejzović, Doris Šarić-Kukuljica i Marija Sekelez koje su 2007. godine nominirane za Nagradu hrvatskog glumišta. Pratimo ih od objave nominacija te do same dodjele koja se održava svake godine 24. studenog u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu.

Film, kaže njegova službena najava: otkriva različita lica glumice i pokušava istražiti tko su uopće glumice, što misle i osjećaju, dok igraju - glume na sceni, no i dok žive svoje privatne živote. Kroz ispovijesti i iskustva glumica različitih generacija, redateljica filma Ana-Marija Bokor i sama glumica, približava širokoj publici fenomen glumačkog poziva te gdje je početak i kraj bavljenja tim umjetničkim zvanjem, a gdje ono prelazi u vječnost i mit.

Kamerom ulazimo u njihove živote, što privatne, što profesionalne  te ih tako vidimo kako se nose sa svojim glumačkim zvanjem, radostima i nedaćama tog posla i kako ga usklađuju s privatnim životom. Osim glavnih protagonistica filma susret ćemo se i s drugim njihovim kolegicama koje će nam svojim kometarima na glumčki posao i nagrade uopće dati širi uvid u glumačko zanimanje. Sve one zajedno se  susreću na dodjeli nagrade i tako objedinjuju cijelu priču.

Film je svojevrsno razotkrivanje, ali i rušenje uobičajenih stereotipa vezanih uz ženu-glumicu. Protagonistice svojim osebujnim osobnostima i generacijskom  različitošću unose dinamiku u film, no zajedničko im je da su žene i da su uspješne i predane  u svom glumačkom pozivu.

Autorica filma, i sama glumica, Ana-Marija Bokor koja je zajedno s partnerom digla kredit (!) kako bi snimila film, o cijelom projektu kaže:

"Film je nastao iz moje želje da glumačku profesiju predstavim na dostojanstven način, nepretenciozno i čisto. I glumice su upravo takve u filmu, a tomu pridonosi što sam njihova kolegica pa su bile opuštene na snimanju, iskrene i spontane...

Danas su žene u javnim zvanjima prikazivane kroz prizmu šarenih žurnala i senzacionalističke štampe koja degradira ovu umjetničku profesiju i daje iskrivljenu sliku glumica. Izgleda da se dovoljno  pojaviti u nekom časopisu i biti 'poznat'. No, biti zbilja prepoznata i cjenjena može se samo uz rad, trud i veliku ljubav za ovaj posao.  Isto tako, trajati 20, 30, 40 godina na sceni moguće je samo uz kvalitetan i ozbiljan pristup poslu.   Također se danas  mlade djevojke zbog tog iskrivljenog prikazivanja zvanja glumice krivo formiraju i žele biti glumice iz krivih motiva. Prisutnost u medijima samo je vrh ledene sante ispod koje su sati, dani, mjeseci provedeni na probama i snimanjima koji su iscrpljujući, no istovremeno pružaju radost. Jedino beskompromisno davanje  u glumi vraća istinski užitak i radost glume. Kako sve to pomiriti sa svakodnevnim životom, koji kako sve znamo donosi mnoštvo obaveza, i koliko se zapravo svaka žena iz neke druge profesije može poistovjetiti s glumicama jasno je vidljivo u ovom dokumentarnom filmu.

Počeli smo od moje ideje koja postoji već godinama, a da bi je realizirali budući da nisam prolazila na natječajima, Domagoj je digao kredit da krenemo u film. Kasnije se uključio Ured za ravnopravnost spolova Vlade Republike Hrvatske - Helena Štimac Radin pa nešto Grad i uspjeli smo uz sve obaveze u kazalištu posao privesti kraju...

Imala sam sreću raditi s kvalitetnom ekipom - mladom snimateljicom Anom Vrdoljak i izvrsnom montažerkom Jasnom Vrdoljak.... Ja sam se prihvatila kreative, izvršne produkcije, organizacije, pisanja beskarajnih dopisa, medija.. "

Naslovnu pjesmu Lica glumice otpjevala je Vanna, skladao ju je autorski dvojac Headoneast, dok je stihove napisala autorica i producentica filma, inače i sama glumica, Ana-Marija Bokor. Skladbu ekskluzivno poslušati možete ovdje:

Nakon premijere film ostaje na redovnom repertoaru kina Europa.

***
Ana-Marija Bokor rođena je 1975. u Zagrebu gdje je diplomirala 1999. na Akademiji dramske umjetnosti, odsjek glume. Tijekom studija počinje profesionalno raditi u kazalištu Kerempuh, Gavelli i ITD-u te na filmu, televiziji i na radiju. Nakon što je diplomirala odlazi u London na studijsko usavršavanje u Actors Centre , te radi na više kratkih filmova kao koautor i glumica.
Po povratku u Zagreb 2001. dobiva status slobodnog umjetnika i radi u niz kazališta – Teatar u gostima, HNK, GK Žar ptica - u čiji ansambl ulazi 2005. – te igra na filmu i TV-u.

2006. godine nominirana za Nagradu hrvatskog glumišta.

Za Hrvatsku radio televiziju vodi dokumentarni serijal «Narodna medicina» prikazan 2007. godine.

***
redateljica: Ana-Marija Bokor
scenarij: Ana-Marija Bokor
direktorica fotografije: Ana Vrdoljak
montažerka: Jasna Vrdoljak
glazba: HEADONEAST
producent: Jerko Domagoj Vrdoljak
produkcija: Studio MNC
uloge: Ana Begić, Bojana Gregorić-Vejzović, Doris Šarić-Kukuljica i Marija Sekelez
Godina i trajanje: 2009, 65’

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

4 Responses

  1. I ja sam se pitao, jel meni ne radi player ili kaj jer pjesme nema ili ju ja nečujem…
    Dok gledam info kaže:Error 404 – Ni traga ni glasa
    :)

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI