Naslovnica > VIJESTI > MJUZIKL I OPERA > Uh, ovo je teško čitati: ravnatelj zagrebačke Opere u očajničkom pokušaju opravdavanja intendantice

Uh, ovo je teško čitati: ravnatelj zagrebačke Opere u očajničkom pokušaju opravdavanja intendantice

Nakon što smo objavili priču kako HNK u Zagrebu nije predložilo niti jednu svoju opernu predstavu ili umjetnika za NHG, ravnatelj Opere te kuće pokušao nam je objasniti kako je do toga došlo. Malo je reći da mu to nije uspjelo.
Share on facebook
Share on twitter

Ranije danas objavili smo priču o tome kako HNK u Zagrebu, kao suutemeljitelj Nagrade hrvatskog glumišta, nije za ovogodišnju dodjelu predložilo niti jednu jedinu vlastitu opernu produkciju ili u njima angažirane umjetnike.

Iako smo odgovore na pitanja kako je i zašto do toga došlo prethodno tražili od zagrebačkog HNK, dobili smo ih tek nakon objave rečenog teksta, ali ne od intendantice Dubravke Vrgoč već od ravnatelja Opere, Giorgia Suriana.

"Direkcija Opere nije zaprimila poziv za prijavu dodjele nagrade Hrvatskog glumišta.", piše nam Surian, te u nastavku objašnjava: "S obzirom da sam u svibnju preuzeo mjesto ravnatelja nisam automatizmom reagirao na nedolazak poziva.
Poznato je da žiri Nagrade ima pravo i bez prijave nominirati vrhunska umjetnička dostignuća kao što je u ovom slučaju i učinjeno.", zaključuje.

Zanemarimo li začuđujuću činjenicu da g. Surian ne izražava nikakvo žaljenje zbog ovog povijesnog presedana i ne vidi problem u potencijalnom zakidanju, a svakako nepoštivanju ansambla kojem je na čelu, problem što gotovo ništa u njegovom odgovoru "ne drži vodu".

Naime, kako smo već pisali ovdje, Pravilnik o dodjeli NHG izrijekom navodi tko je odgovoran za prijave predstava:

"Prijave podnose intendanti i ravnatelji kazališta, festivala, kazališnih družina, te uredništva dramskih programa Hrvatske televizije i Hrvatskog radija."

Dakle, odgovornost nikako nije na gospodinu Surianu.

No, tome usprkos on ide korak dalje te odgovornost zapravo prebacuje na Hrvatsko društvo dramskih umjetnika (HDDU) tvrdeći da "Direkcija Opere nije zaprimila poziv za prijavu". Pod uvjetom da je HDDU mimo vlastitog Pravilnika pozive za predlaganje predstava slalo zasebno direkcijama Drame, Baleta i Opere, konačnu odluku odnosno prijedlog morala je uputiti intendantica.

Nije valjda ravnatelj Baleta, Leonard Jakovina sam sebe predložio za nagradu? Jer on - podsjetimo - jest nominiran, kao i još neki autori i izvođači predstava Baleta i Drame HNK u Zagrebu.

Nadalje, HDDU je poziv kazalištima slalo 7. lipnja s rokom prijave do 7. srpnja 2021. godine, što su termini kojih se uz minimalna odstupanja drže već desetljećima i to svi ozbiljni praktičari domaćeg teatra, a kamo li ravnatelji znaju.

Gospodin Surian imenovan je ravnateljem zagrebačke Opere 3. svibnja, dakle imao je gotovo dva mjeseca da intendantici predloži svoje favorite, a ona barem mjesec dana da se s njegovim prijedlozima složi ili da odabere svoje. Dogodilo se, međutim, nije ni jedno ni drugo.

Konačno, G. Surian tvrdi da "žiri Nagrade ima pravo i bez prijave nominirati vrhunska umjetnička dostignuća kao što je u ovom slučaju i učinjeno".

Doista, žiri je na vlastitu inicijativu nominirao maestra Aleksandra Kalajdžića za ravnanje operom Orfej i Euridika. No, iz Surianove formulacije proizlazi da nitko drugi od autora i izvođača produkcija Opere HNK u Zagrebu i nije zaslužio biti nominiran, jer bi to valjda žiri inače učinio?

Stoga nije zgorega na koncu ove doista krajnje neugodne epizode još jednom citirati toliko spominjani Pravilnik:

"Žiri ima pravo u okviru svih zadanih kategorija po svom izboru nominirati izuzetna umjetnička ostvarenja, a koja nisu prijavljena prema odredbama Čl. 9. ovog Pravilnika. U slučaju dodjele nagrade navedenim umjetničkim ostvarenjima, predstavu uživo mora gledati natpolovična većina članova žirija, a žiri odluku mora donijeti jednoglasno."

U suprotnom, podsjetimo: "Žiri može pravovaljano odlučivati ako je sastanku nazočno više od polovice članova žirija, a odluka se smatra donesenom ako je za nju glasovala većina svih članova žirija."

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI