Search
Close this search box.

Dodjela NHG: Štednja, štednja, moj Horacije…

Zbog općepoznatih pandemijskih razloga tradicionalna cjelovečernja ceremonija dodjele Nagrada hrvatskog glumišta u zagrebačkom HNK zamijenjena je jučer emisijom iz studija Hrvatske televizije.

Rezultat je bila teško prepričljiva papazjanija, koja će u žestokoj konkurenciji 28 godina duge povijesti dodjela biti zapamćena kao jedna od najgorih.

Naime, iako su prije samo par mjeseci, dva od tri utemeljitelja NHG - Večernji list i HRT - prilično uspješno realizirala on-line dodjelu Večernjakovih ruža, ovaj put takvo što im uopće nije palo na pamet.

 

Dapače, ni sekunde se nije skrivalo da je u režiji Ivana Miladinova sve snimljeno unaprijed uz minimum ulaganja, i po svoj prilici u zadnji čas, a odmah na početku objašnjeno nam je i zašto.

"Nema love", poručio je voditelj Tarik Filipović, koji je ujedno bio i jedan od scenarista.

'Jedan od' jer su na špici potpisana čak trojica: uz Filipovića još i Joško Lokas te direktor marketinške agencije DD PRODUKCIJA d.o.o, Mislav Donaj. Na njima se, eto, nije štedjelo.

Rečeni se trojac, među inim, dosjetio da nominirane predstavljaju HTV-ovi voditelji, pa je umjesto promocije hrvatskog glumišta dodjela izgledala kao nemušta promocija HTV-ova programa.  Uz to, u sat i 15 minuta stiglo se ugurati par glazbenih brojeva, ispuniti Tarikovu dječačku želju da se okuša u ulozi Dave Allena, da zapjeva s još nekolicinom isključivo muških kolega, kao i da u finalu izvede podulji i u najmanju ruku neuspjeli skeč.

No, zato nije bilo vremena da se na nagradi zahvale svi dobitnici! Dapače, kako svjedoče neki od njih, iako su ih iz produkcije nazvali i obavijestili da se pripreme za snimanje, na koncu su od toga odustali obavijestivši ih kako je dobitnika previše, a vremena - premalo.

Ostali smo uskraćeni za objašnjenje po kojim su točno kriterijima u 'drugi ešalon' protjerani dobitnici nagrada u plesnim kategorijama, kao i scenografi i kostimografi. Istovremeno, 'sretnicima' koji jesu pripušteni u eter na raspolaganju za zahvale ostavljeno je tek 30 sekundi, čiji je protok signaliziran  iritantnim spuštanjem crvenih zastora preko ekrana već negdje na polovici predviđenog vremena, pa su mnogi kraj svojih govora dočekali - izvan kadra. O kvaliteti kojeg je bolje ne počinjati.

I tako redom.
Moglo bi se bisere sinoćnje dodjele prepričavati do u nedogled, no nema potrebe.

Hrvatsko društvo dramskih umjetnika očito je njom prezadovoljno.

Dapače, zbog "jedinstvenog producentskog umijeća u realizacijama Nagrada hrvatskog glumišta" dodijelilo je sinoć posebnu nagradu svojoj tajnici Mariji Filipović, te na dodjelu iste i pripadajuće laude utrošilo - 35 sekundi.
Bez spuštanja zastora.

Komentirajte

POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE