Naslovnica > VIJESTI > Nova Štefica Cvek iz pera Biljane Srbljanović

Nova Štefica Cvek iz pera Biljane Srbljanović

Biljana Srbljanović je dramatizirala, a Andrej Nosov režira novu kazališnu adaptaciju koja kombinira film "U raljama života" Rajka Grlića i roman Dubravke Ugrešić.
Share on facebook
Share on twitter

Predstava U raljama života, prema filmu Rajka Grlića i romanu Dubravke Ugrešić, u dramatizaciji i adaptaciji Biljane Srbljanović i režiji Andreja Nosova, bit će premijerno izvedena 23. listopada  u Beogradskom dramskom pozorištu, u koprodukciji sa Beo artom, a u odnosu na originalni tekst - radnja je izmještena iz Zagreba 80-ih u današnje vreme u Beogradu.

Nemojte očekivati Šteficu Cvek kakvu poznajete. Ovo je neka nova Štefica, drugačija, koja se tiče više nas sad i ovde nego nečega što je zamisao koja je postojala u knjizi i filmu”, istakao je Andrej Nosov, napominjući da predstava “U raljama života” otvara dosta važna pitanja za generaciju kojoj pripada većina ekipe dvadesetih i tridesetih godina – pitanje te, kako bi rekla Dubravka Ugrešić, naivne ideje o ljubavi, sreći, zadovoljstvu, pronalaženju onog drugog "sa kim bi trebalo da delimo neke lepote u životu". Tu naivnu ideju, kako je rekao, u predstavi ne nosi samo Štefica, već čitava grupa, uprkos svim preprekama koje ti likovi imaju, pogrešnim zaljubljivanjima ili svim drugim osudama koje publika, gledaću, može imati.

Predstava otvara još jednu važnu stranu priče, a to je pitanje svega “onoga što je nevidljivo u odnosu muškarac-žena, odnosno u odnosu prema ženama, onoga na šta pristajemo”, rekao je Nosov, dodajući da su to svakodnevni rituali u kojima se vrlo jednostavno prelazi preko nekih riječi, rečenica, uvreda… uvijek iz najbolje namere.

Naslovnu ulogu igra Iva Ilinčić (naslovna ilustracija), Miloš Petrović Trojpec, tumači lik Intelektualca, a uz njih su u ansamblu predstave i Vesna Čipčić (Teta), Aleksandar Vučković (Šofer), Luka Grbić (Trokrilni), Dunja Stojanović (Marijana), Vanja Nenadić (Anuška) i Marko Todorović (Mister Frndić).

Scenografkinja je Una Jankov, scenski pokret je osmislila Marija Milenković, a skladateljica je  Irena Popovic Dragović.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI