Login za korisnike

Ustav Republike Hrvatske

Već treći filmski scenarij Ante Tomića stiže na kazališne daske, i to po drugi put u Kerempuh. Režira također filmaš – Vinko Brešan.

***

Profesor Vjeko živi u centru Zagreba s Hrvojem, nepokretnim ocem, nekadašnjim ustaškim časnikom. Vjekin užitak su noćne šetnje kada, odjeven kao žena, luta gradom. U jednoj od tih šetnji pretuče ga grupa mladića. U bolnici ga prepozna Maja, medicinska sestra koja živi u podrumu njegove zgrade. Od toga trenutka Maja se počne brinuti za njega i njegovog oca. Zauzvrat Vjeko Majinom mužu, policajcu Anti, pomogne pripremiti ispit iz Ustava Republike Hrvatske... Tako počinje ova priča o ljubavi i mržnji, priča o četvero vrlo različitih ljudi koje je sudbina iznenada učinila međusobno ovisnima...

Kratki je to sadržaj filma Ustav Republike Hrvatske uigranog autorskog dvojca, Tomić - Grlić, a koji će nakon festivalskih uspjeha i neloše 'berbe' u domaćim kinima, biti pretvoren i u kazališnu predstavu. Treći je to Tomićev scenarij koji stiže nak azališne daske i drugi kojeg na svoju scenu postavlja Kerempuh, kazalište u kojem su igrali još jedan - doduše baš za kazalište napisan - Tomićev tekst.

Režira i također filmaš - u Kerempuhu već specijaliziran za Tomića - Vinko Brešan.


Odgovori