Naslovnica > VIJESTI > DANKA – jednodnevni kazališni festival

DANKA – jednodnevni kazališni festival

DANKA je novi 24-satni kazališni festival Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu, na kojemu studenti i profesori zajedno stvaraju program festivala u samo jednom danu, od pisanja originalnih dramskih tekstova, priprema i proba, do izvođenja pet kratkih premijernih naslova.
Share on facebook
Share on twitter

Javno otvaranje festivala bit će u petak, 8. listopada, u 19 sati, putem privremene radijske postaje Danka FM, a izvedbe i zatvaranje će započeti u subotu, 9. listopada, u 19,30 sati, u dvorani F22 na adresi Frankopanska 22.

Format festivala je nastao kao prirodna reakcija studenata i profesora Akademije dramske umjetnosti na težnju za istraživanjem tema, estetika i umjetničkih pravaca u nementorskom kazališnom procesu.

Sudionici festivala su studenti i profesori koji u petak navečer dobivaju zajednički motiv za pisanje dramskih tekstova. U subotu ujutro svaki dramski tekst nasumično dobiva svog redatelja/icu i tri glumca/ice. Tih pet autorskih timova ima samo 9 sati za napraviti pet kratkih dramskih predstava u trajanju do 15 minuta. U subotu u 19:30 sati se otvara festival za javnost te se premijerno izvodi pet predstava nastalih u prethodna 24 sata.

Sudionici festivala su petero pisaca/spisateljica, petero kazališnih redatelja/redateljica i 15 glumaca/glumica studenata, među kojima su i profesorice i istaknute kazališne umjetnice Franka Perković Gamulin, Aida Bukvić i Nataša Rajković.

Za vrijeme festivala će se emitirati privremena 24-satna on-line radijska postaja Danka FM. Program će se emitirat od petka navečer do subote navečer, a studio postaje Danka FM će se nalaziti u dvorani F22. Postaja će emitirati radio drame studenata Akademije dramske umjetnosti, prijenos priprema (pisanja, proba i dr.) festivala i razne razgovore i podcaste.

U suradnji s udrugom Kurziv, nakladnikom portala Kulturpunkt.hr, organizirat će se radionica blic-kritike. Voditeljica radionice je kritičarka Ana Fazekaš. U radionici će se koristit metoda davanja feedbacka umjetničkog procesa razvijena na DAS Akademiji, koja se sastoji od afirmativnog interaktivnog niza vježbi koje na otvoren i kreativan način pristupaju interdisciplinarnim hibridnim ili eksperimentalnim izvedbenim praksama. Pet sudionika radionice pratit će pet autorskih timova u procesu stvaranja i izvođenja predstava.

Svoje ulaznice možete rezervirati ovdje.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI