Search
Close this search box.

Promocija zbirke drama “4 drame” u Teatru &TD

Promocija zbirke drama 4 drame autora Rone Žulj, Luke Vlašića, Espija Tomičića i Tee Matanović održat će se u petak, 28. svibnja u Teatru &TD s početkom u 14:00.

Na promociji će uz autore i autorice govoriti kazališna kritičarka i profesorica na Odsjeku dramaturgije Nataša Govedić i urednik izdanja te voditelj Biblioteke ADU Goran Pavlić.

Knjigu su izdali ADU Zagreb i Studentski centar u Zagrebu, Teatar &TD, a u sklopu Male dramske biblioteke Studentskog centra u Zagrebu, Teatra &TD.

Novi hrvatski dramski autori posljednjih godina sve aktivnije zarezuju u najbitnija čvorišta naše stvarnosti, birajući teme koje svjesno pogađaju aktualnost trenutka, ali na način da počesto od komentatora društvenih okolnosti postaju oni koji tom istom društvu, svjesno i uporno, upućuju relevantna i duboko promišljena pitanja. S druge strane, mladi dramatičari posjeduju izrazito visoku razinu svijesti o svoj širini mogućnosti dramskog teksta u prostoru izvedbe, međutim dramu kao umjetnički tekst nikada ne prepuštaju proizvoljnosti, već joj, upravo suprotno, svjesni njezine izvedbenosti, pripisuju čvrst literarni okvir koji joj daje uzemljenost i u prostoru pred(izvedbe).

(...)Odabrani dramski tekstovi različitih su tematskih preokupacija, kao i načina njihova oblikovanja, te time potvrđuju tezu o pretpostavljenoj širini poteza unutar kojeg se kreću. Međutim, ovi tekstovi pritom ulaze i u zanimljiv međusobni dijalog, kroz koji pratimo neprekidno pulsiranje između duboko intimnih uvida i njihove javne prezentacije, odabira motiva koji su uvijek provokativni po svojoj angažiranoj opni, načina na koji uvezuju narativ, metatekstualno ga puneći materijalom – od kratkih detalja do čitavih sekvenci, obilato koristeći autoreferencijalnost, citatnost i sve druge dimenzije teksta koje stavljaju u djelatnu ravan s vlastitim, duboko promišljenim unutarnjim izrazom. ( Iz predgovora, Tomislav Zajec)

 

Komentirajte

POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE