Naslovnica > GLAVNE VIJESTI > Zlostavljanje na ADU: u ponedjeljak idu prijave DORH-u

Zlostavljanje na ADU: u ponedjeljak idu prijave DORH-u

Dekanica ADU izjavila je danas kako će u ponedjeljak, nakon konzultacija s Uredom pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, prikupljenu dokumentaciju vezanu za prijave seksualnog uznemiravanja i zlostavljanja predati DORH-u.
Share on facebook
Share on twitter

"U ponedjeljak planiramo skupiti sve pristigle prijave, i one potpisane i one anonimne, i pokrenuti procedure. Komentirat ćemo ih s kolegama iz Ureda pravobraniteljice za ravnopravnost spolova i onda unutar Akademije, gdje je moguće i gdje treba, pokrenuti disciplinske postupke, a kompletne materijale ćemo dostaviti i Državnom odvjetništvu", rekla je Perković Hini.

Dekanica se danas sastala s pravobraniteljicom za ravnopravnost spolova Višnjom Ljubičić, koja ju je uputila u pravne procedure vezane za kazneni progon spolnih i seksualnih zlostavljača, zaposlenika Akademije, a nakon što je, potaknuta svjedočanstvima o spolnom uznemiravanju i seksualnom zlostavljanju objavljenih na Facebook stranici  Nisam tražila osnovala posebnu radnu skupinu koja se bavi prikupljanjem podataka o slučajevima zlostavljanja i uznemiravanja na ADU.

Radna skupina, koju osim dekanice Perković čine i prodekan za nastavu Zvonimir Jurić te docentice Hana Jušić i Jasna Žmak te Martina Marasović kao predstavnica Studentskog zbora ADU-a, zaprimila je do četvrtka 21. siječnja ukupno 20 prijava, od čega 13 anonimnih. Neke se prijave odnose na više osoba, a neke upozoravaju na "ukorijenjenost seksističkih i mizoginih metoda rada na različitim odsjecima Akademije, kao i u kasnijem profesionalnom životu akterica kulturne scene."

Šest se prijava odnosi na ukupno četiri profesora koji se i dalje nalaze u radnom odnosu s Akademijom, dok se ostale prijave odnose na tri umirovljena, jednog pokojnog profesora te jednog bivšeg vanjskog suradnika Akademije.

Dekanica je o svemu danas izvijestila pravobraniteljicu Ljubičić te je dogovoreno da ADU nastavi prikupljati prijave - proces neće stati, nego će to od sada biti praksa - a da najkasnije do utorka 26. siječnja Uredu za ravnopravnost spolova preda svu dosad pristiglu dokumentaciju koja je, kako je naglasila "opsežna i osjetljiva".

Međutim, kad je riječ o umirovljenim profesorima ili bivšem vanjskom suradniku, Perković upozorava kako ADU nema nikakve mehanizme osim prijave DORH-u, a kad je riječ o anonimnim prijavama, moglo bi se dogoditi da se zločinci ne privedu k pravdi.

"Nažalost, one prijave iza kojih ne stoje imena i prezimena - dakle, koje su anonimne - bit će jako teško na bilo koji način sankcionirati, odnosno procesuirati ", naglasila je.

Pozvala je anonimne prijaviteljice da se, ako procijene da su spremne svjedočiti, s punim povjerenjem jave, imenom i prezimenom, nekome od članova povjerenstva, uz apsolutno jamstvo da će njihovi podaci biti proslijeđeni samo pravobraniteljici, policiji i DORH-u u sklopu prijave.

Prikupljanje materijala i podnošenje prijave DORH-u tek je vrh ledenog brijega jer potom slijedi kazneni proces koji može biti dugotrajan, a žrtve moraju biti spremne svjedočiti. Za to su, po riječima dekanice Perković, neke već izrazile spremnost, a neke i nisu.

"Ja s pozicije dekanice ili nastavnice mogu s nekim neformalno razgovarati, ali to ne znači ništa. Ako to komentiram s drugim kolegama, onda je to trač i kleveta, a ako inzistiram na nečemu, onda je to mobing, a nemam nikakav dokaz i žrtva ne želi ni na koji način sudjelovati u tome", rekla je, te izrazila optimizam u pogledu obračunavanja s tim problemom, "pogotovo što se tiče tih nekih težih slučajeva".

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI