Search
Close this search box.
  • NASLOVNICA
  • >
  • BESPLATNI SADRŽAJ
  • >
  • “Nisam tražila”: na zagrebačkoj ADU otvoreni sigurni kanali za prijavu uznemiravanja i/ili seksualnog nasilja

“Nisam tražila”: na zagrebačkoj ADU otvoreni sigurni kanali za prijavu uznemiravanja i/ili seksualnog nasilja

Dekanica zagrebačke Akademije dramske umjetnosti pokrenula je incijativu kojom želi "što prije utvrditi činjenice o slučajevima zlostavljanja, kršenja načela ravnopravnosti spolova i povezanih oblika diskriminacije i uznemiravanja" kojima su bivši ili aktualni studenti i studentice bili izloženi ili o njima imaju saznanja.

Nakon što je zahvaljujući hrabosti glumice Milene Radulović javnost saznala za dugogodišnju praksu seksualnog uznemiravanja, zlostavljanja i silovanja u privatnoj glumačkoj školi Miroslava Mike Aleksića, a uhićen, diljem regije pokrenuta je lavina reakcija.

Jedna od njih je i nastanak Facebook stranice Nisam tražila koju su pokrenule glumice, bivše studentice na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu Ana Tikvić, Nadine Mičić, Matea Mavrak i Asja Krsmanović kako bi pomogle kolegicama koje su pretrpjele slična zlostavljanja.

Na stranici se objavljuju anonimna svjedočanstva brojnih žrtva seksualnog uznemiravanja i zlostavljanja, pretežno ženskih osoba iz svijeta izvedbenih umjetnosti i filma, i to iz cijele regije.

Na potresna svjedočenja među prvima je reagirala upravo sarajevska Akademija i to na inicijativu redateljice i profesorice Jasmile Žbanić, a koja je baš na Nisam tražila objavila:

"Kolegice glumice i studentice, ako odlučite da se suprotstavite predatorima idite isključivo pravnim putem ka nadležnom tužilaštvu podnoseći kaznenu prijavu protiv počinitelja. Prije toga molim vas da se posavjetujete sa pravnicima. Seksualno uznemiravanje / napastovanje je jedan od najčešćih oblika seksualnog nasilja. Ključni element je moć, odnosno provodi ga osoba koja je na moćnijoj poziciji od osobe nad kojom se ono provodi (npr. šef nad podređenom/im, profesor ili asistent nad studentom/icom). U takvom postupku budete svjesni činjenice da morate svjedočiti. Taj postupak je tajan. Ukoliko vam je potrebno mogu vam osigurati pravnu pomoć ako se odlučite na ovaj važan čin. Najbolje bi bilo da se organizirate u što većem broju. Ne obraćajte se medijima jer na taj način od predatora se pravi žrtva. Kolege i kolegice novinar-ke molim za razumijevanje i strpljenje - ako postupci budu pokrenuti molim vas sačekajte presude - žene treba zaštiti i niko nevin ne treba da strada. Razgovarala sam sa dekanom Akademije Srđanom Vuletićem, profesoricama i profesorima ASU od kojih imate punu podršku. Već ovakvim načinom organizovanja uspjele ste pokrenuti važan proces - ne samo u našoj profesiji nego u cijelom društvu gdje se dešavaju isti obrasci uznemiravanja/zlostavljanja žena. Hvala vam!"

Nedugo za tim reagirala je i dekanica zagrebačke Akademije dramske umjetnosti, Franka Perković Gamulin.

"Poštovane kolegice i kolege, snažno su me pogodila svjedočanstva objavljena na stranici 'Nisam tražila' i komentari naših studentica i studenata koji su uslijedili na Facebooku. Moja je odgovornost, kao i odgovornost svih nas na Akademiji da reagiramo konkretno i žurno.

Molim vas, sve naše studente i alumne, da mi pomognete da što prije utvrdim činjenice o slučajevima zlostavljanja, kršenja načela ravnopravnosti spolova i povezanih oblika diskriminacije i uznemiravanja kojima ste bili ili jeste izloženi ili o njima imate saznanja.

Razumijem da neće biti jednostavno prevladati strah i sram, ali bez vašeg sudjelovanja nećemo moći puno napraviti. otvorili smo više kanala putem kojih možete pružiti informacije o konkretnim slučajevima i učinit ćemo sve da zaštitimo vašu anonimnost.", napisal je među inim Perković Gamulin u dopisu koji je objavljen i na stranicama ADU, a koji u nastavku prenosimo u cijelosti.

Inicijativa-Nisam-tražila

Komentirajte

POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE