Naslovnica > GLAVNE VIJESTI > Završila je sjednica Kazališnog vijeća HNK u Zagrebu: reputacija važnija od zdravlja zaposlenika

Završila je sjednica Kazališnog vijeća HNK u Zagrebu: reputacija važnija od zdravlja zaposlenika

Kazališno vijeće HNK u Zagrebu danas je po prvi put od izbijanja pandemije raspravljalo o načinu na koji se u kazalištu upravlja krizom. Vijeću se pisanim putem obratila i ministrica, tražeći očitovanja i - šutnju. Ne i epidemiološku kontrolu.
Share on facebook
Share on twitter

Današnja sjednica Kazališnog vijeća HNK u Zagrebu, prva na čijem se redu našlo upravljanje COVID-19 krizom, sazvana je danas u 13 sati, simbolično, u isto vrijeme kad se zbivao i pogreb Ante Topića, prve COVID-19 žrtve u toj kući.

Na pogrebu tako nije bilo niti jednog člana uprave HNK u Zagrebu, jer su svi prisustvovali Kazališnom vijeću, premda su predstavnici zaposlenika tražili da vijeće dio rasprave održi bez njihove nazočnosti što je predsjedavajući Ljuština odbio.

Podsjećamo da je sjednica sazvana na zahtjev onih članova Kazališnog vijeća koji predstavljaju zaposlenike i to posljednjeg dana zakonskog roka, budući da bi u suprotnom sjednicu već sutra oni mogli sazvati sami.

Zasjedanje je započelo čitanjem pisma što ga je nazočnima uputila ministrica kulture i medija, Nina Obuljen Koržinek, a kojim traži da u interesu kuće prestanu s javnim istupima te da joj se o cijeloj situaciji u najkraćem mogućem roku očituju i zaposlenici i uprava i Kazališno vijeće.

To je u potpunoj suprotnosti s izjavama koje je Obuljen Koržinek dala novinarima N1 televizije, te emisije Provjereno, a u kojima je eksplicitno tvrdila da nema razloga za podizanje kaznene prijave, kao i da je Ministarstvo kulture provelo nadzor nad upravljanjem pandemijom u HNK u Zagrebu te da nije našlo nikakve nepravilnosti.

Ministrica, međutim, nije zatražila da se žurno provede epidemiološki nadzor ili bilo koja druga mjera u interesu javnog zdravlja, već je prije svega istaknula veliku zabrinutost za reputaciju HNK. Donijela je i odluku da se do daljnjega u zagrebačkom HNK više neće odigravati 'velike predstave', no prosuđivanje što to točno znači i kako se određuje što je velika predstava, prepustila je intendantici Vrgoč.

Sjednica je protekla u povišenom tonu, pri čemu su predstavnici zaposlenika iznjeli brojna pitanja i primjedbe na rad Uprave, pa je solomunski zaključeno da se do idućeg zasjedanja na njih pokuša odgovoriti, te dostaviti ministrici tražena očitovanja.

U međuvremenu od svih članova kazališnog vijeća traži se da ni na koji način ne istupaju u javnosti, odnsno to ime se - de facto - zabranjuje. Iako je nejasno temeljem koji to zakonskih propisa.

Ukratko - odlučeno je da će se odlučiti.

Jer je reputacija važnija od zdravlja.

 

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI