Naslovnica > BESPLATNI SADRŽAJ > Situacija u HNK Zagreb već dugo nije pitanje kulturne politike, već javnog zdravlja

Situacija u HNK Zagreb već dugo nije pitanje kulturne politike, već javnog zdravlja

Danas, u ponedjeljak 14. prosinca u 13 sati sastat će se konačno Kazališno vijeće HNK u Zagrebu, tijelo zaduženo za nadzor rada i poslovanja te kuće.
Share on facebook
Share on twitter

Vijeće čine predstavnici suvlasnika kazališta - Republike Hrvatske i Grada Zagreba - te predstavnici zaposlenika i umjetnika. To su redom: Dušan Ljuština i Mladen Čutura (predstavnici Grada Zagreba), Iva Hraste Sočo i Srećko Šestan (predstavnici Ministarstva kulture) te Željka Pulig Barišić, Dunja Novković i Damir Kovač (predstavnici zaposlenika).

Usprkos golemom broju oboljelih od novog korona virusa, kaznenoj prijavi intendantice i tragičnoj smrti jednog od zaposlenika, Vijeće nije zasjedalo još od 27. listopada, a ne bi se sastalo ni danas da predstavnici zaposlenika i umjetnika nisu iskoristili zakonsku mogućnost da sjednicu sazovu i bez privole predsjednika vijeća.

Dapače, iz zapisnika sjednica razvidno je da Kazališno vijeće svemu usprkos o tretmanu pandemije do danas uopće nije ozbiljno raspravljalo, no zato je samo sedam dana nakon zatvaranja kazališta žurno sazvalo telefonsku sjednicu na kojoj je intendantici odlučilo isplatiti bonus za uspješno poslovanje.

Situacija je još bizarnija ima li se na umu činjenica da Republiku Hrvatsku u tom vijeću predstavlja intendant HNK Split, Srećko Šestan koji je u 'svom' teatru u potpunosti do daljnjega ukinuo operne i baletne predstave, te kazalište u više navrata u potpunosti zatvarao zbog pojave jednog ili dva slučaja bolesti. Nije mu, međutim, palo na pamet isto zatražiti od kuće čije poslovanje nadzire.

Nije ta diskrepancija upala u oči ni drugoj predstavnici Republike Hrvatske, bivšoj članici opernog ansambl HNK u Zagrebu, a danas posebnoj savjetnici ministrice kulture i medija, Ivi Hraste Sočo.

Sazvati vijeće nije se dosjetio ni njegov predsjednik, Dušan Ljuština, čovjek s najduljim stažem na čelu nekog kazališta u Hrvatskoj, premda sasvim sigurno zna da Statut HNK u Zagrebu izrijekom navodi kako upravo Kazališno vijeće odlučuje o svim pravima i obavezama iz radnog odnosa.

A pitanje sigurnosti na radu sasvim sigurno jest pitanje iz radnog odnosa.

O tome, se, naime radi. Zaposlenici HNK u Zagrebu već mjesecima, usred globalne pandemije od koje u Hrvatskoj svakodnevno umire pun autobus ljudi, tvrde da na svojim radnim mjestima nisu dovoljno zaštićeni i da je središnji nacionalni teatar potencijalno žarište zaraze.

No, nitko ih ne shvaća ozbiljno. I nitko do danas nije ozbiljno provjerio kakva je stvarno javnozdravstvena situacija u toj ustanovi. Stožer, doduše, tvrdi da je obavio nadzor, ali nije siguran je li se isti zbio 21. ili 23. listopada, kao što ne zna ni gdje je zapisnik tog nadzora, ali zna da je sve bilo besprijekorno.

Govorimo pri tome o javnoj ustanovi s više od 500 zaposlenih koji rade na četiri lokacije u centru grada. O javnoj ustanovi čijih je najmanje 10% zaposlenika oboljelo od COVID-19. A srednje škole smo zatvorili kad je broj zaraženih u onim zagrebačkima dosegnuo 2%.

Umjesto bilo kakvog ozbiljnog nadzora potencijalne epidemiološke bombe u centru glavnog grada, zaposlenike se već tjednim naziva pogrdnim imenima, resorna ministrica proziva ih šačicom koja javnost alarmira 'iz osobnih interesa'. DORH mjesec dana nakon zaprimanja kaznene prijave i potom tragične smrti Ante Topića tek najavljuje početak istražnih radnji.

Stoga bi jedini smisleni zaključak koji bi danas moglo donijeti Kazališno vijeće bio onaj o kolektivnoj ostavci, nakon što na istu pozovu i upravu kazališta.

A onda bi, da je ikakve logike, zbog svega toga i vlastitih izjava ostavku trebala dati i resorna ministrica, potom i ministar zdravstva i cijeli Nacionalni stožer civilne zaštite.

No, kako živimo u Hrvatskoj, gotovo je posve izvjesno da se ništa do navedenog neće dogoditi.

 

 

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI