Naslovnica > GLAVNE VIJESTI > Dekani šest fakulteta, uključujući i ADU, ograđuju se od rada ovakvog Senata Sveučilišta

Dekani šest fakulteta, uključujući i ADU, ograđuju se od rada ovakvog Senata Sveučilišta

Dekani u pismu rektoru protestiraju zbog elektroničkog načina održavanja sjednica Senata posljednjih mjeseci, bez ikakve mogućnosti diskusije, što je kulminiralo na sjednici u utorak kada je na takvoj sjednici suspendirana dekanica Vlahović-Štetić.
Share on facebook
Share on twitter

Niz burnih reakcija na sjednicu Senata Sveučilišta u Zagrebu održanu u utorak, a na kojoj je smijenjena dekanica Filozofskog fakulteta Vesna Vlahović-Štetić, započeo je ostavkom na članstvo u Senatu profesora Nilsa Paara s PMF-a, a uslijedilo je i pismo koje su su dekani šest sastavnica Sveučilišta u Zagrebu, među kojima je i dekananica ADU, Franka Perković, jučer uputili rektoru Damiru Borasu.

Pismo prenosimo u cijelosti.

***

Poštovani rektore,

potaknuti nedavnim odlukama Senata Sveučilišta u Zagrebu koje su donesene bez mogućnosti provedbe izvještajnog i diskusijskog dijela sjednice Senata, a na koji smo opetovano upozoravali, dolje potpisani dekani fakulteta Sveučilišta u Zagrebu ovim se putem ograđuju od takvog načina postupanja i rada sveučilišnih tijela. Senat koji ne diskutira najvažnije odluke, ne može ni donijeti potpuno legitimne odluke!
Smatramo da je prijelazom na održavanje sjednica Senata elektroničkim putem bez omogućavanja diskusijskog dijela sjednice potpuno onemogućena kvalitetna, konstruktivna i transparentna akademska rasprava i bačeno negativno svjetlo na naše Sveučilište. Posljednji primjer koji o tome svjedoči održavanje je sjednice na kojoj je potvrđena odluka rektora o suspenziji uprave Filozofskoga fakulteta.
O nedemokratskom radu Senata Sveučilišta u Zagrebu više smo puta ukazivali kako Vama, tako i prorektorima Sveučilišta u Zagrebu, a posljednji put našim zahtjevom za uklanjanje s dnevnog reda sjednice Senata točaka kojima je predviđena suspenzija uprave te imenovanje obnašatelja dužnosti dekana iz sasvim drugog područja i prodekana Filozofskoga fakulteta. Smatramo da o ovakvim delikatnim pitanjima treba raspraviti na sjednici Senata na kojoj je članovima omogućeno sudjelovanje u kvalitetnoj, akademskoj i demokratskoj raspravi.
S obzirom na to da naši opetovani iskazi nezadovoljstva dosad nisu naišli ni na kakav odjek na sveučilišnim tijelima, primorani smo zbog zaštite ugleda i dostojanstva naših fakulteta, generacija naših studenata i naših zaposlenika, obratiti Vam se i na ovaj način te pokazati da na Sveučilištu postoje i oni koji se ne slažu s takvim načinom rada.
Ovim istupom tražimo da se prekine s dosadašnjom neakademskom praksom, da se glasa transparentno te da se o osjetljivim točkama s elektroničkih sjednica koje zahtijevaju temeljitu raspravu još jednom raspravlja i odlučuje, kako u pitanje ne bi došla smislenost i svrsishodnost sudjelovanja naših fakulteta u radu sveučilišnih tijela.

Srdačno Vas pozdravljamo!

prof. dr. sc. Aleksandra Čižmešija, dekanica Prirodoslovno-matematičkoga fakulteta
prof. dr. sc. Mirko Planinić, izabrani dekan Prirodoslovno-matematičkoga fakulteta
prof. dr. sc. Gordan Gledec, dekan Fakulteta elektrotehnike i računarstva
izv. prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep, dekanica Fakulteta organizacije i informatike
prof. dr. sc. Zoran Kurelić, dekan Fakulteta političkih znanosti
izv. prof. art. Franka Perković, dekanica Akademije dramskih umjetnosti
prof. dr. sc. Nenad Turk, dekan Veterinarskog fakulteta

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI