Naslovnica > VIJESTI > Međunarodni znanstveno-umjetnički simpozij na ADU

Međunarodni znanstveno-umjetnički simpozij na ADU

Od 9. do 11. travnja 2019. na Akademiji dramske umjetnosti (ADU) u Zagrebu održava  se međunarodni znanstveno-umjetnički simpozij posvećen inovativnim metodologijama istraživanja pod naslovom „Innovative Methodologies: International Art&Science Conference“
Share on facebook
Share on twitter

U sklopu višegodišnjeg znanstvenog projekta prof. dr. sc. Sibile Petlevski pod naslovom "Kako praksom vođeno teorijsko istraživanje u umjetničkoj izvedbi može doprinijeti hrvatskoj znanosti", poduprtog od Hrvatske zaklade za znanost, od 9. do 11. travnja 2019. na Akademiji dramske umjetnosti (ADU) u Zagrebu održava  se međunarodni znanstveno-umjetnički simpozij posvećen inovativnim metodologijama istraživanja pod naslovom „Innovative Methodologies: International Art&Science Conference“. Intenzivni program, podijeljen na prijepodnevne i poslijepodnevne nastupe, održava se na Velikoj sceni ADU (Trg Republike Hrvatske 5).

Simpozij se bavi kreativnošću i inovacijama u interdisciplinarnim i trans-disciplinarnim projektima. temom ovoga međunarodnog skupa želi se postaviti pitanje kako pomoći promjeni društvene „klime“ s ciljem da se i u našoj sredini osvijesti ulogu koju ima praksom vođeno istraživanje u osmišljavanju inovacijskih sustava. Tema je podržana i nekonvencionalnim formatom samih izlaganja koje se žanrovski mogu podijeliti na klasična predavanja, izvedbena predavanja, tehno-art izlaganja, „neurohumanistička“ i neuro-art izlaganja, „govornoplesna“ izlaganja, kolektivna izlaganja,  inovativno-dramaturška studentska izlaganja i panel-rasprave.

Prvo pozvano predavanje - koje ukazuje na važnost umjetničko-znanstvene projektne suradnje za suvremeno društvo u cjelini, održat će prof. dr. Robert Manchin, predavač na Doktorskoj školi za interdisciplinarna društvena istraživanja ELTE u Budimpešti, donedavni predsjednik istraživačke institucije Gallup za Europu.

Drugi pozvani gost iz inozemstva je prof. dr. Ben Spatz sa Sveučilišta Hudderfield, izvedbeni umjetnik i znanstvenik, autor zapažene knjige „What Body Can Make“ koji će održati predavanje o „otjelovljenom istraživanju i audiovizualnom tijelu“.

Na konferenciji gostuje i prof. dr. med. sci. Steven G. Sclan, direktor istraživačkog centra PsyKorr (Jacksonville, USA – Berlin, Njemačka), donedavno profesor na State University of New York, jedan od vodećih stručnjaka za Alzheimerovu bolest koji će održati popularno-znanstveno predavanje o tome „što se događa u glavi istraživača“ iz perspektive osobnog kliničkog istraživanja.

O neuroznanosti kreativnosti na primjeru autističnih genija, govorit će prof. dr. med. sci. Goran Šimić, profesor neuroznanosti i anatomije i predstojnik Zavoda za neuroznanost Hrvatskog instituta za istraživanje mozga Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Predavanje o „kvantifikaciji komunikacije“ održat će pozvani izlagač, prof. dr. sc. Josip Stepanić sa Fakulteta za strojarstvo i brodogradnju Sveučilišta u Zagrebu, glavni urednik časopisa Interdisciplinary Description of Complex Systems. Osim znanstvene djelatnosti, prof.  Stepanić kroz različite projekte namijenjene mladima popularizira napredne tehnologije – od različitih senzora i aktuatora, preko robota i drugih sklopova do cjelovitih velikih sustava.

U žanru tzv. izvedbenih predavanja i  art&science predavanja ističemo nastup Elisabeth Shores čija je specijalnost „transnacionalni suradni dizajn“ i izrada nano-skulptur.

Tu je i  Marie Hay, predavačica „istraživanja-u-plesnoj-praksi“ s britanskog Sveučilišta De Montfort koja se trenutno bavi filozofijom plesa i plesanjem filozofije.

Izuzetno je zanimljivo predavanje prof. dr. Davida R. Grubera koji predaje na Odsjeku za medije, kogniciju i komunikaciju Sveučilišta u Copenhagenu, a na zagrebačkom nastupu će predstaviti kod nas malo poznato područje „neuro-umjetnosti“, pri čemu će govoriti i o „interaktivnosti i izvedbenoj igri u neurohumanistici“.

Profesor David Rieder, stručnjak za digitalnu  interaktivnost s američkog Državnog sveučilišta North Carolina, predstavit će svoj projekt s područja tzv. interaktivnog „fizičkog kompjutinga“ i digitalne retorike koji je već bio izložen javnosti u muzeju suvremene umjetnosti Raleigh Contemporary Art Museum (CAM) i na čitavom nizu drugih međunarodnih konferencija koje se bave istraživanjem odnosa čovjeka i kompjutera.

Konferencija je otvorena za inovativna istraživanja mladih istraživača pa će tako Sinha Satkriti, student poslijediplomskog studija Sveučilišta u Londonu govoriti istočnoindijskim migrantima radnicima i pronalasku „Bydesia stila“ kao kulturnog oblika koji spaja tradiciju s metodologijama istraživanja tipičnim za digitalno doba. Mostafa Yarmahmudi, predavač na Teheranskom sveučilišta za radio i televiziju predstavit će se temom „Duhovnost i tehnološko doba“. Studentice poslijediplomskog studija ADU (Nikolina Rafaj i Dorotea Šušak predstavit će svoja inovativno-dramaturška  teorijska istraživanja. Neovisna istraživačica, doktorandica Ana Fazekaš govorit će o suvremenoj feminističkoj teorijskoj auto-fikciji.

U žanru klasičnih predavanja nastupit će prof. dr. Olga Markič, filozofkinja i kognitivna znanstvenica sa Sveučilišta u Ljubljani temom „Eksperimenti mišlju i empirijsko istraživanje“. Dr. sc. Nataša Govedić, autorica brojnih teorijskih knjiga, književna kritičarka i sveučilišna nastavnica na ADU u Zagrebu, postavlja provokativno pitanje: „Kakva vrst eksperimentalnog mišljenja nekoga čini inovativnom nastavnicom?“ Istraživačica s donedavnom afilijacijom na Sveučilištu Nottingham, dr. sc. Lucia Leman bavi se aktualnom temom liberalne tolerancije i izvedbenih strategija u vezi s Brexitom, a na primjeru podcasta #3 Blokes in the Pub. Direktorica konferencije prof. dr. sc. Sibila Petlevski održat će predavanje koje temom „Filozofija improvizacije i kreativne prakse u umjetnostima i u društvu“ otvara pitanje kreativnosti koja nadizali granice istraživačkih polja. Na programu se nalazi i nekoliko znanstvenih priloga sa Sveučilišta u Tbilisiju (Gruzija), te izlaganje znanstvenice iz Turske, koje će biti predstavljeni samo „virtualno“ – prezentacijama i videom, budući da sudionice nisu uspjele osigurati putne troškove što je također činjenica koja ukazuje na globalno prisutne poteškoće u financiranju znanstvenih suradnji.

Kolaborativnim sumišljenjem uživo predstavit će se „četverolist“ teoretičara izvedbe s Odsjeka dramaturgije: dr. sc. Una Bauer, dr.sc. Agata Juniku, dr. sc. Goran Pavlić. i dr. sc.  Jasna Jasna Žmak, koja je nedavno i doktorirala temom „izvedbenog predavanja kao žanra“. Nakon pozvanog predavanja prof. Bena Spatza, održat ćemo i panel raspravu na kojoj će sudjelovati su-osnivači međunarodno afirmiranog BADco. umjetničkog kolektiva, izv. prof. Nikolina Pristaš, plesačica i  koreografkinja, te red. prof. Goran Sergej Pristaš, dramaturg koji osim na ADU predaje i na uglednim sveučilištima poput DOCH (Stockholm), JLU (Giessen), Statens Scenekunstskole (Copenhagen) i P.A.R.T.S. (Brisel). Na panelu sudjeluju i doc. art. Marina Petković Liker, kazališna redateljica koja istražuje odnos glasa i tijela, „žensku gestu“ u režijskom postupku i sinkretički teatar, te doktorandi Marinko Leš i  Josipa Bubaš koji se bave „otjelovljenim“ istraživanjem u izvedbenim umjetnostima. Predavanjem pod naslovom „Opis arhiviranja kao kreativnog/umjetničkog procesa“ nastupit će američka likovna umjetnica Wendy Coad.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI