Login za korisnike

Sve što ste htjeli znati o ‘zakonu o umjetnicima’, a niste imali koga pitati

U čemu je ‘kvaka’, zašto se zakon uopće donosi, što je u njemu problematično, što nije i što biste o tome svemu trebali znati čak i ako niste umjetnici? [DOKUMENT]

  
  ZAŠTIĆENI SADRŽAJ
OSTATAK OVOG TEKSTA DOSTUPAN JE SAMO UZ PRETPLATU ILI SMS PLAĆANJE

PRETPLATITI SE MOŽETE VEĆ ZA
1 KN DNEVNO
UPUTE ZA SMS PLAĆANJE PLATITE SMS PORUKOM PRETPLATITE SE

  • Kao i obično, nit’ je jasno što se prijedlogom Zakona želi postići, niti što se zapravo postiže. Čitajući Nacrt prijedloga, ne mogu se oteti dojmu da procjena ciljeva Zakona ovisi boji naočala kroz koju čitatelj gleda svijet. A bogme i onaj tko će ga u praksi morati provoditi ili ne daj Bože po njemu suditi.
    Dosadašnji “rad” radne skupine, njen sastav pa i očiti odnos Ministarstva prema istoj s pravom izaziva skepsu u čiste namjere Ministarstva kulture i ljudsku brigu za razvoj umjetnosti u Hrvata i prava umjetnika.
    Koliko vidim Upravni odbor HZSU je reagirao, a (ako je za suditi prema njihovim internet stranicama)HDDU i HDFD za sad ne. Spominjem ovdje samo udruge vezane uz moju struku. Hoće li ta reakcija uroditi plodom, mogu samo predviđati u skladu s novom praksom vidovitosti koju pokušava uvesti Ministarstvo.
    Uz sve službene korake koje će, nadam se, umjetničke strukovne udruge poduzeti, iskreno se nadam da će pokušati animirati umjetničku i širu zajednicu na javnu reakciju. Skromnog sam mišljenja da je to jedan od razloga zbog kojih plaćam članarinu, jer za organiziranje takvih akcija rijetko tko od umjetnika ima vremena i resursa. Čak i uz dosadašnja stečena prava, ipak najviše vremena umjetnici troše na organiziranje vlastitih akcija osiguravanja “pristojne” egzistencije i umjetničko stvaranje (što navodno ovaj prijedlog treba podupirati više od postojećeg Zakona, iako nije baš jasno kako).

Odgovori