Naslovnica > GLAVNE VIJESTI > HDZ i Kerum ruše natječaje za ravnatelje HNK i GKL Split?

HDZ i Kerum ruše natječaje za ravnatelje HNK i GKL Split?

Najzaduženije kazalište u zemlji doslovno se urušava, ali je tome unatoč predmet besramne političke trgovine koja bi epilog mogla dobiti na sudu.
Share on facebook
Share on twitter

U Splitu će se sutra održati prvi dio 5. sjednice Gradskog vijeća Splita, dok je njezin nastavak zakazan za -12. prosinca!

Taj neobični razmak između dva dijela iste sjednice posljedica je problema s kadroviranjem u kulturi koju ima u Splitu vladajuća koalicija HDZ-a i Kerumove Građanske stranke. Vladajući su, u nemogućnosti da se dogovore oko ljudi koje će imenovati u Kazališna vijeća splitskih teatara, ali i u muzejska vijeća te Upravna vijeća gradskih ustanova u kulturi, sjednicu prvobitno najavljenu za 6. i 7. prosinca odlučili čudnovato odvojiti, ne bi li dobili na vremenu za odabir podobnih kadrova.

Istovremeno, niti u prvi niti u drugi dio sjednice na dnevni red nisu uvrštene točke o imenovanju ravnatelja Hrvatskog narodnog kazališta i Gradskog kazališta lutaka, premda su oba natječaja davno zaključena! Razlog je tome, kako je to nedavno izjavio Slobodnoj Dalmaciji pročelnik Gradskog ureda za kulturu, Siniša Kuko, što vladajući žele da već predložene programe i kandidate još jednom verificiraju 'njihovi ljudi', odnosno nova Kazališna vijeća što je slučaj dosad nezabilježen u inače prilično čudnovatoj domaćoj praksi.

Dapače, ni Zakon o kazalištima niti Zakon o upravnom postupku ne poznaju takvu mogućnost, pa je posve moguće da će oba natječaja biti srušena ili će imenovanja biti - protuzakonita. I dok je prilično izvjesno da će u bilo kojoj kombinaciji aktualna ravnateljica GKL Split, Marija Tudor zadržati svoju poziciju, u slučaju HNK Split stvari su puno kompleksnije, a mogle bi rezultirati i sudskim procesima.

Naime, Ivan Leo Lemo jedini kandidat koji se uopće javio na natječaj za intendata najzaduženijeg teatra u zemlji, u skladu sa Zakonom o kazalištima predložio je na natječaju i svoje kandidate za ravnatelje Drame, Opere i Baleta: Jasnu Jukić, Igora Tatarevića Lea Mujića. S druge pak strane, kako smo već pisali, Željko Kerum naumio je na čelo splitske Opere instalirati člana svoje stranke, Juru Bučevića i od te ideje - čini se - ne odustaje ni pod cijenu skandala, te tim imenovanjem ucjenjuje koalicijskog partnera - splitski HDZ.

Da stvar bude bolja, Gradsko vijeće i sam splitski HNK ucjenjuje i aktualni ravnatelj Baleta, Igor Kirov ultimativno zahtjevajući da ostane na ravnateljskoj poziciji ili će zabraniti izvođenje svojih koreografija, a koje čine pozamašan dio repertoara kuće.

Cijela ova političko-pravna papazjanija događa se u kazalištu koje je na koncu 2016. bilo u minusu od 5.239.173 kn i jedva je uspjelo održati program ovogodišnjeg Splitskog ljeta, budući je Grad donedavno zbog rušenja proračuna prethodnog gradonačelnika bio na privremenom financiranju.

Kazalište se, uz sve navedene probleme, i doslovno počelo urušavati, pa je sezonu otvorilo propadanje stropa u foyeru!

Splitske gradske oce sve to, međutim, kao da ne brine previše pa su umjesto hitne građevinske, ali i financijske i kadrovske sanacije kazališta odlučili njime trgovati u dnevnopolitičke svrhe, u najmanju ruku 'kreativno' tumačeći važeće zakone i propise.

Zbog svega navedenog stranka Pametno zatražila je da se imenovanja ravnatelja kazališta hitno uvrste u dnevni red današnje sjednice, no sva je prilika da taj zahtjev neće pasti na plodno tlo.

Na potezu je Ministarstvo kulture, prema Zakonu o kazalištima nadležno za nadzor poslovanja HNK Split, no teško da će zbog 'sitnice' kakav je jedan HNK riskirati raspad koalicije, a time i gubitak vlasti u drugom najvećem hrvatskom gradu.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE