Naslovnica > BESPLATNI SADRŽAJ > BLOG: Zašto prosvjednici s Marulićevih dana nisu zabrinuti zbog urušavanja HNK Split?

BLOG: Zašto prosvjednici s Marulićevih dana nisu zabrinuti zbog urušavanja HNK Split?

Prije tri dana urušio se strop foajea HNK Split i po svoj prilici trebat će barem godina dana da se dovede u red. Teatar će tako izgubiti važnu lokaciju za koncerte, promocije i ina događanja, no to kod nas nije naročita vijest.

U noći s 5. na 6. rujna ove godine urušio se dobar dio stropa foajea Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu. Prema izjavama očevidaca, do urušavanja je došlo upravo na dijelu stropa u blizini koncertnog klavira smještenog u foajeu, pa je sva sreća da se sve to nije zbilo tijekom jednog od brojnih programa koji se u tom prostoru zbivaju tijekom sezone. Inače - moguće da bi bilo i žrtava.

No, činjenica da se jedno od 5 nacionalnih kazališta doslovno - raspada, nije zaslužila tretman udarne vijesti u domaćim medijima. Dapače, iz medijski dostupnih informacija rušilište nije pohodio splitski gradonačelnik, ali ni sva sila zajapurenih lica koja su prije samo par mjeseci pred istom tom zgradom HNK U Splitu protestirala zbog uvrštavanja predstave Naše nasilje i vaše nasilje na repertoar Marulićevih dana. Sve te silne ljubitelje i poznavatelje kulture, tada zabrinute za dignitet teatra i Splita, činjenica da im se kazalište raspada - ne brine ni malo. Ili im nitko nije javio da bi ih to trebalo brinuti?

Nisu se javili ni konzervatori, ali ni Ministarstvo kulture. Ni slovom.

Da stvar bude bolja, iduće godine obilježava se 125 godina otkad je zgrada splitskog HNK u funkciji, pa je ovo rušenje baš nekako prigodno, posebno uzme li se u obzir da  su cijele prošle godine splitski gradski oci naveliko najavljivali uređenje trga ispred kazališta (galerija prijedloga uređenja slijedi), premda samu kazališnu zgradu nisu renovirali još od 1979. godine.

Dapače, splitski kuloari ovih dana naveliko šuškaju kako će vladajući na predstojećoj sjednici splitskog Gradskog vijeća u sklopu političke trgovine za povećanje prireza odbiti financijsko izvješće HNK Split za prošlu godinu i tako de facto smijeniti intendanta Golovka.

Kojemu ionako slijedi reizbor u listopadu.

Ali zna se - na položaju treba biti naš čovjek, pa makar položaj bio i u ruševini.

Odgovori

POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE