Search
Close this search box.

[ANALIZA] Poslovanje hrvatskih javnih kazališta u 2016.

Što smo sve saznali proučavajući detaljno izvještaje o poslovanju hrvatskih javnih kazališta u 2016. godini?

Za početak usporedimo realne poslovne rezultate sedam zagrebačkih javnih kazališta u 2015. i 2016. godini. Saldo je - impresivan. Svih sedam zajedno, konac 2015. dočekalo je zbirnim plusom od mršavih 63.435 kn zarade, dok na koncu 2016. godine na istoj stavci knjiže čak 1.199.706 kn!

Ili prevedeno s računovostvenog na hrvatski - zagrebački komunalni teatri ukupno su u 2016. u odnosu na prethodnu godinu zaradili (ne uprihodili - zaradili) čak 1.136.271 kn više, što je povećanje od  nevjerojatnih 1.791,24%!

No, tri od sedam rečenih kazališta već godinama vuku dugove, dok - kako smo vam pisali ovdje - dva na računima imaju milijunske financijske zalihe.

Evo, kako je izgledalo to prenešeno stanje, donosno s kojim su stvarnim financijskim pokazateljimazagrebačka javna kazališta ušla u 2015., odnosno 2016. godinu:

Kad se podaci iz prethodne dvije infografike zbroje, rezultat je realno stanje u blagajnama pojedinih kazališnih kuća na koncu 2015. odnosno 2016. A ono izgleda ovako:

Dakle - Gavella i Kerempuh su povećali financijske zalihe, ZKM i Žar ptica su ih smanjili, ZKL je minus u svojoj blagajni udvostručio, dok ga je Komedija gotovo prepolovila!!!

Potonji je slučaj ujedno i najzanimljiviji jer je Komedija već godinama s obzirom na minus u blagajni rekorder među domaćim komunalnim teatrima, a u 2016. godini nije imala ravnatelja u mandatu, već vršitelja dužnosti - glumca Adama Končića - kojem već dva puta nije uspjelo proći na natječaju, a u tijeku je trenutno i treći.

Stoga smo posebno pomno analizirali Komedijina financijska izvješća za protekle dvije godine. Rezultat je slijedeći: kako smo već pisali ovdje, to je kazalište u 2016. ostvarilo impresivan porast prihoda od ulaznica, u iznosu od čak 25.56% ili u aposlutnom iznosu - 1.082.694 kn! Glavni 'krivac' za to je licencni mjuzikl Mamma mia! koji osim u matičnoj kući na Kaptolu turira po arenama i sportskim dvorana diljem države, te su mu u 2016. poskupjele karte. Povećan je i ukupan broj izvedbi, no posljedično i iznos koji je Komedija utrošila na autorske honorare i to za čak 12.84% iliti 264.637 kn. Otkud onda ostatak sredstava kojima je pokriven golemi minus u Komedijinoj blagajni?

Za početak, Komedija je u 2016. godini iz proračunskih izvora dobila 1.057.928 kn više no lani. Nije u tome usamljena, a usporedba povećanja proračunskih sredstava po teatrima izgleda ovako:

Zagrebački komunalni teatri dobili su tako iz proračunskih izvora gotovo 5 milijuna više u 2016. nego u 2015.

U slučaju Komedije, dodatni proračunski milijun uz onaj od prodaje ulaznica, učinio je 'čuda', ali ni to nije sve. Malo dublje kopanje po PR RAS obrascu kaptolskog teatra otkriva kako je kazalište uprihodilo još 786.591 kn od pruženih usluga, u što se valjda računa i onaj pola pola mijuna kuna 'težak'  za Grad organiziran koncert na Zrinjevcu o kojem smo vam pisali ovdje, te da mu je za financiranje rashoda za nabavu nefinancijske imovine iz proračunskih izvora odobreno dodatnih 103.000 kn.

Nešto se na Kaptolu i uštedilo. Reprezentacija je smanjena za 7.25%, a rashodi za zaposlene za 0.24%, no sve su druge proračunske stavke - povećane.

Ili jednostavnije više od polovice iznosa od 2.498.209 kn za koliko je smanjen Komedijin dug, pokriveno je iz gradske blagajne!

U pet od sedam gradskih kazališta povećana su u izdavajanja za zaposlene i to najdrastičnije u Žar ptici - 27.82%!

Porasli su i materijalni troškovi u 5 od 7 teatara, a najviše u Trešnji - za 32.66%!

Značajno su porasli i troškovi reprezentacije, a najviše također u Trešnji i to za 73.37%.

No, kad se sve zbroji i oduzme, zagrebačka javna kazališta 2016. pamtit će kao nelošu godinu kojoj se uz rast proračunskih zbio i rast vlastitih prihoda. Doduše, ne baš u jednakom omjeru, zbog čega je udio vlastitih sredstava u ukupnim prihodima ponešto pao, ali je još uvijek iznad 17%!

U ovom feljtonu:

Komentirajte

POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE