Naslovnica > VIJESTI > POLITIKA > Bajka o honorarima i triler o troškovima HNK u Rijeci

Bajka o honorarima i triler o troškovima HNK u Rijeci

Nakon što je mjesecima odbijalo odgovoriti na upite gradskih vijećnika i novinara, HNK u Rijeci krenulo je u 'protuofanzivu' projektom 'transparentno kazalište', a zbog kojeg je odmah navuklo bijes pisaca i dramaturga te njihove strukovne udruge. Što je zapravo istina u priči o honorarima, troškovima i minusu u blagajni riječkog teatra? [DOKUMENTI+INFOGRAFIKE]
Share on facebook
Share on twitter

U HNK Rijeka već dugo vrije. Uz nagomilane kadrovske, međuljudske i građevinske probleme, sve su veći i oni financijski, zbog kojih i lokalni Novi list i vijećnik Zvonimir Peranić već dugo pritišću upravu kazališta. Potonji je, da ne bude zabune, istovremeno i gradski vijećnik, ali i član Kazališnog vijeća HNK Rijeka, dakle tijela zaduženog za nadzor poslovanja te kuće.

No, čak ni njemu nije uspjelo poći za rukom doći do točnih podataka o nekim segmentima poslovanja riječkog teatra, pa ni kad je ista pitanja umjesto na Kazališnom postavljao na Gradskom vijeću.

Stoga se Peranić na koncu obratio Povjereniku za informiranje, a ovaj je koncem kolovoza presudio u njegovu korist te Upravi HNK Ivana pl. Zajca naložio da konačno objelodani tražene podatke.

 

Transparentno kazalište

 

U teatru su pak taj poraz zdravog razuma pokušali pretvoriti u vlastitu propagandnu pobjedu, pokrenuvši 19. rujna projekt Transparentno kazalište, a sve ne bi li: "svakoj dobronamjernoj čitateljici i čitatelju, građanki i građaninu Rijeke, našoj publici, omogućili da o poslovanju Kazališta, našim poslovnim situacijama, izazovima, odlukama i planovima, najprije ili barem istovremeno doznaju, potpuno otvoreno, od nas samih."

Kao jedan od prvih priloga rečenog 'projekta' objavljen je tekst u kojem se čitateljima objašnjava kako su ravnateljice, ravnatelji i intendant riječkog HNK "poklonili Kazalištu i Gradu Rijeci u proteklih šest godina", vlastiti rad u vrijednosti od preko 2 milijuna kuna! Te su tvrdnje potkrijepljene tablicom u kojoj je, tvrdi se, "uz svaki projekt na kojem su «pro bono» radile ravnateljice, ravnatelji i intendant" naveden i "prosječni bruto iznos autorskog honorara za takav posao u eurima."

Posebno se pak ističe kako su za izračun prosječnog bruto iznosa "uzeti u obzir honorari za navedene poslove ugovarani s gostujućim umjetnicima (vanjskim suradnicima) u proteklih pet godina."

Honorari-intendanta-i-ravnatelji-2014-2020

 

 

Štednja ili oduzimanje prostora za rad?

 

Upravo ta eksplikacija digla je na noge SPID - Savez scenarista i pisaca izvedbenih djela, strukovnu udrugu koja okuplja najveći broj dramaturg_inj_a u Hrvatskoj. U reagiranju odaslanom jučer medijima, prvo su se osvrnuli na veliku žrtvu same uprave HNK Rijeka:

"Prije svega, smatramo apsurdnim objavu dokumenta kojim se ukazuje na uštedu sredstava na način da se slobodnim umjetnicima i umjetnicama, autorima i autoricama s nezavisne scene, koji pokrivaju široko polja rada u mediju kazališta, oduzima prostor za rad. Mišljenja smo da zadatak i misija intendanta i ravnateljice drame u kazališnoj instituciji poput HNK Ivana. pl. Zajca u odnosu prema programskom budžetu nije štednja, već optimalno ulaganje budžeta u programsku djelatnost kojom će pretplatnicima i gledateljima osigurati raznovrsno autorsko, umjetničko i poetičko promišljanje medija kazališta. Programiranjem štednje tako da na produkcijama opetovano rade intendant, direktorica drame i ostali zaposlenici kazališta, zapravo se dovodi u pitanje djelovanje kazališne institucije kao takve, njezinog umjetničkog dosega i ansambla kao živog tijela kojem je, da bi se razvijao, potrebno iskustvo različitih poetika, ideja i koncepata. Pritom razumijemo kako u vrijeme krize, poput ove u kojoj se trenutno nalazimo, ovakve mjere štednje mogu biti privremena rješenja u raspolaganju budžetima, ali nipošto ne bi smjeli biti princip rada koji se javnosti predstavlja kao pozitivan primjer upravljanja kulturnom institucijom."

Ovdje, istini za volju treba napomenuti kako u Europi postoje brojni ravnatelji iznimno uglednih kazališta kojima nikad ne bi palo na pamet pokušati svoj umjetnički rad u kući koju vode prikazati kao dar, no i da u Hrvatskoj ima onih koji taj posao ne samo da naplaćuju, već njime i ucjenjuju. Podsjetit ćemo samo na slučaj Igora Kirova, bivšeg ravnatelja Baleta HNK Split koji je, također pod egidom štednje, vlastite koreografije i autorska prava za njihovo izvođenje ne samo obilato naplaćivao, već onda njihovom zabranom ucjenjivao teatar i Gradsko vijeće, a u slučaju da ne zadrži ravnateljsku fotelju.

S druge pak strane, činjenica je da je npr. intendant Marin Blažević samom sebi s nikakvim redateljskim iskustvom dao u zadatak inscenaciju golemih opernih i dramskih projekata kakve mu vjerojatno ne bi povjerio niti jedan drugi ravnatelj u zemlji.

No, vratimo se mi SPID-u.

 

Bajka o honorarima

 

Nakon načelnih primjedbi, u njihovom su reagiranju na red došle i one konkretne, točnije tvrdnja iz tablice da je autorski rad dramaturga u HNK Ivan pl. Zajca prosječno honoriran iznosom od 5000 eura bruto. SPID-ovci tvrde da je to jako daleko od istine:

"Premda smatramo da je učinjen pozitivan pomak prema transparentnijem informiranju o tome što bi trebala biti prikladna naknada za ovaj, inače vrlo potplaćeni posao u većini institucionalnih kazališta, postavljamo pitanje kako je došlo do računice kojom se 5000 eura bruto navodi kao prosječni iznos.

Naime, iskustva naših članica i članova koji su obavljali posao dramaturgije izvedbe u HNK Zajc govore kako je njihov zajednički prosjek znatno manji i doseže tek otprilike 2300 eura bruto. Pritom treba razjasniti kako se u svakom kazalištu, pa tako i u HNK Zajc, razlikuju i različito honoriraju poslovi adaptacije/dramatizacije teksta i dramaturgije izvedbe. U rijetkim slučajevima, kada posao adaptacije i dramaturgije obavlja isti autor_ica, cifra navodno doseže 5000 eura bruto, ali naše članstvo nije imalo takva iskustva. Naprotiv, iskustva naših članica i članova koji su bili angažirani za oba tipa posla, govore o prosjeku od 3500 eura bruto. Projekti za koje je g. Marin Blažević računao prosjek od 5000 eura bruto nisu uključivali rad adaptacije teksta te nije jasno koja je računica dovela do te cifre."

 

Savez scenarista i pisaca izvedbenih djela_reakcija na objavu HNK Ivan Pl. Zajc-1

 

Uprava riječkog HNK još uvijek nije reagirala na ovaj dopis niti je na bilo koji način pokušala objasniti svoje bombastične tvrdnje o navodno uobičajenim iznosima honorara u njihovoj kući.

Ta je tvrdnja, međutim, još nevjerojatnija usporede li se iznosi izdavanja za autorske honorare u HNK Rijeka s onima u drugim nacionalnim teatrima, a prema njihovim službenim godišnjim financijskim izvješćima.

Kako je razvidno iz priložene infografike, HNK Rijeka tek je trećeplasirano od pet nacionalnih kazališta s obzirom na prosječan iznos izdvojen na godišnjoj razini za autorske honorare.

Tome treba dodati da je zbog specifične repertoarne politike aktualne uprave, baš HNK Rijeka kazalište s najvećim godišnjim brojem premijera, pa su ih npr. 2018. prema vlastitim tvrdnjama imali čak 23 (!) u usporedbi s npr. HNK Zagreb koji ih u prosjeku ima 12. Broj premijera u kombinaciji s ukupnim izdvojenim iznosima iz gornje tablice nedvojbeno navodi na zaključak kako su autorski honorari u HNK Rijeka u prosjeku nužno ispod prosjeka, te teško da mogu dosezati impresivne iznose koje je u svojoj 'transparentnosti' navela uprava kuće.

 

Di su pare?

 

Istovremeno, HNK Rijeka, je kako smo već u više navrata pisali, najveći gubitaš među javnim, pa onda i nacionalnim teatrima u državi, a prošlu je godinu završio s minusom od čak 7,269,790 kn. Budući da smo već ustanovili kako za takav minus nisu 'krivi' autorski honorari, logično se nameće pitanje što ili tko jest?

O tome, detaljno sutra u novom nastavku ove priče.

 

 

 

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE