Naslovnica > ARHIVA FELJTONA > TOP 10: Najveći hitovi zagrebačkih javnih kazališta u 2019.

TOP 10: Najveći hitovi zagrebačkih javnih kazališta u 2019.

Koje su predstave ukupno imale najviše gledatelja, koje najviše izvedbi, a koje najveću popunjenost gledališta? [INFOGRAFIKE]
Share on facebook
Share on twitter

Grad Zagreb objavio je konačno izvješće o izvršenju programa javnih potreba u kulturi u 2019. godini, a mi smo iz istog izdvojili i analizirali podatke o podjećenosti predstava zagrebačkih gradskih kazališta.

Analizom smo obuhvatili samo vlastite produkcije i/ili koprodukcije komunalnih teatara, odnosno njihove izvedbe isključico u matičnoj kući, ne i one na gostovanjima.

Nažalost, i ove godine među objavljenim statističkim podacima postoji jedna predstava za koju se navodi da je imala popunjenost gledališta veću od 100%, pa smo istu u analizi zaobišli. Riječ je o predstavi Pinocchio, Zagrebačkog kazališta lutaka.

Najveći broj gledatelja

Kako u sličnim analizama uvijek napominjemo, pri tumačenju ukupnog broja gledatelja uvijek treba imati na umu veličinu gledališta kojima raspolažu pojedina kazališta, a koja variraju od npr. 90 mjesta na sceni Polanec u ZKM do 519 u Kerempuhu.

Temeljem apsolutnih brojeva najveći hit prošle godine u zagrebačkim javnim teatrima bila je komedija Raspad sistema koju je Kerempuhu postavio tamošnji glumački prvak Borko Perić, a koju je pogledalo 13.755 gledatelja. Kerempuh, kao i u 2018., u TOP 10 po ukupnom broju gledatelja ima čak četiri naslova, a slijedi ga Komedija (također kao i lani) s tri naslova.

Najveći hit 2018. godine, Orašar i mišji kralj Kazališta Trešnja, ove je godine tek na trećem mjestu, s 4.619 gledatelja manje, što bi se (kao i općenito manji broj gledatelja na predstavama kazališta za djecu i mlade) eventualno moglo objasniti dugotrajnim štrajkom u školstvu. No, činjenica je i da Raspad sistema ima 2.000 gledatelja manje, nego li Orašar godu prije, te da je općenito prošla godina u zagrebačkim javnim teatrima bila lošija od prethodne.

Repertoarno u TOP 10 su očekivano komedije, mjuzikli, lektirni i naslovi za djecu, sve u svemu bez većeg iznenađenja.

Najveći broj izvedbi

Gorenavedene podatke dodatno će rasvjetliti činenica da je polovica najbolje plasiranih predstava prema ukupnom broju gledatelja istovremeno i na vrhu tablice onih s najvećim brojem izvedbi, dok ostatkom iste dominiraju lektirni i/ili naslovi za djecu i mlade. Najveći broj predstava po ovoj metrici ima Žar ptica, njih tri, a ukupno je čak polovica od deset najbolje plasiranih predstava imala 30 ili više izvedbi u prošloj godini.

Na prvom je mjestu kao i godinu dana ranije Orašar i mišji kralj, no s čak 12 izvedbi manje nego u 208. godini!

Predstave s najvećom prosječnom popunjenošću gledališta

Pri tumačenju ove metrike treba pak imati na umu broj izvedbi na koju se ista odnosi. Primjerice, dvije prvoplasirane predstave, Mali princ i Pod balkonima nastale u koprodukciji s Dubrovačkim ljetnim igrama imale su u Zagrebu samo po dvije, odnosno jednu izvedbu, pa i ne čudi što je za njih navedena popunjenost od 100%. Slično je i s trećeplasiranom predstavom Najstariji zanat, koja je u 2019. imala tek 2 izvedbe i prosječnu popunjenost gledališta od 99%.

Ako pak iz razmatranja izbacimo naslove za djecu i mlade, odnosno predstavama namijenjene prvenstveno organiziranoj, grupnoj prodaji, čija popunjenost gledališta ne čudi, onda tablica izgleda ovako:

Očito je, dakle, da prednjače lakši, komični naslovi, dok je za visok plasman Glembajevih nesumnjivo zaslužna i činjenica da su obavezna letira, no iz dostupnih podataka nemoguće je razabrati koliko je ulaznica za tu predstavu prodano organiziranim posjetima škola.

Najmanja popunjenost gledališta

Konačno, završimo ovaj pregled neslavnom tablicom predstava s najlošijom prosječnom popunjenošću gledališta.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI