Naslovnica > GLAVNE VIJESTI > Dubrovačke ljetne igre ostale bez 60% proračuna

Dubrovačke ljetne igre ostale bez 60% proračuna

Da će pandemija drastično naškoditi domaćem kulturnom sektoru prognozirali smo još u ožujku. No, pravi obrisi katastrofe tek se naziru. Ako je najveći i najizdašnije financirani domaći festival izvedbenih umjetnosti ostao bez 60% proračuna, kako li je tek ostalima? [INFOGRAFIKE]
Share on facebook
Share on twitter

Dubrovačke ljetne igre jučer su predstavile novi program ovogodišnjeg izdanja, a koji je u odnosu na prvobitnu najavu značajno izmjenjen i smanjen. To i nije čudno ima li se na umu činjenica da je proračun Igara smanjen za čak 60% u odnosu na izvorni plan.

Struktura promjene proračuna iznimno je znakovita i tek je prvi glasnik loših vijesti s kojima će se do daljnjega morati nositi domaća kultura.

Naime, kako smo već više puta pisali, golemi broj jedinica lokalne samouprave u pandemijskim rebalansima vlastitih proračuna prvo je odlučio štedjeti na kulturi, a iznimka nisu ni Grad Dubrovnik i Dubrovačko-neretvanska županija.

Grad, koji je osnivač Javne ustanove u kulturi 'Dubrovačke ljetne igre', osigurava i dalje sva potrebna sredstva za plaće zaposlenika ustanove, no za sam program istoimenog festivala, ove sezone neće izdvojiti - ni lipe.

To je ujedno i najveće smanjenje očekivanih prihoda iz javnih izvora, a slijedi ga 'ušteda' od čak milijun kuna na investicijama za koje su sredstva zajednički trebali osigurati Grad i Ministarstvo kulture. Potonje je pak od ukupno planiranog iznosa programskih sredstva za ovu godinu osiguralo gotovo cijeli iznos, izuzevši 100.000 kn kuna koje su bile planirane kao matchig sredstva za EU projekte. Kako su isti odgođeni, i sredstva za njih čekat će neka bolja vremena.
Duborvačko-neretvanska županija svoje je izdvajanje za Igre i više nego prepolovila, pa će umjesto planiranih 650.000 kn, ove godine osigurati tek 300.000 kn, dok će u potpunosti izostati svih 450.000 kn koje su Igre trebale uprihoditi od Nacionalne i lokalne turističke zajednice.

Ukupna smanjenja planiranih sredstava iz javnih izvora izgledaju u postotcima ovako:

Ništa bolja situacija nije ni s vlastitim prihodima, po kojima su Igre inače bile jedan od rekordera među domaćim javnim ustanovama u kulturi.

Dubrovački festival ostat će tako bez glavnine prihoda od najmova, kao i bez najvećeg dijela prihoda od ulaznica, a spasit će ih vjernost partnera, prije svega donatora Zaklade Caboga Stiftung i sponzora, tvrtke Mastercard, a koji pandemiji usprkos planirana izdvajanja nisu smanjili ni za lipu.

Najznačajnije smanjenje od vlastitih prihoda Igre će zabilježiti na stavci ulaznica, budući zbog pandemijskih mjera moraju kapacitete gledališta smanjiti za trećinu, smanjiti ukupan broj izvedbi, a uz to su i cijene ulaznica u prosjeku smanjene za 50%.

U postotcima smanjenje vlastitih prihoda po stavkama izgleda ovako:

U konačnici, prihodi Igara iz javnih izvora bit će smanjeni za 59.48%, a oni iz vlastitih izvora za 60.63%.

Zahvaljujući tim drastičnim rezovima, ukupni proračun Igara bit će smanjen sa 15,682,000 kn na 6,300,000 kn.

Međitim, taj je iznos - za domaće prilike - još uvijek pozamašan i odgovara cjelokupnom godišnjem proračunu nekih komunalnih teatara, pa je i više nego izvjesno da će se, makar i u smanjenom opsegu, Igre ipak održati.

No, slične mjere štednje definitivno neće moći preživjeti brojni drugi domaći kulturni projekti.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI