Naslovnica > GLAVNE VIJESTI > Uprava HNK Rijeka tvrdi da isplaćuje gotovo dvostruko veće honorare od prosjeka – u Njemačkoj

Uprava HNK Rijeka tvrdi da isplaćuje gotovo dvostruko veće honorare od prosjeka – u Njemačkoj

Usporedili smo službenu njemačku statistiku o iznosima honorara u kazališnim profesijama s iznosima koje kao prosječne isplaćene honorare navodi uprava HNK Rijeka. I nemalo se iznenadili. [INFOGRAFIKE]
Share on facebook
Share on twitter

Kolike honorare mogu očekivati dramaturzi i redatelji u hrvatskim kazalištima? Ako je vjerovati tvrdnjama uprave najvećeg gubitaša među hrvatskim teatrima, HNK Rijeka - poprilične.

Naime, kako smo već pisali ovdje, tamošnja je uprava ratujući s medijima i lokalnim vijećnicima objavila tekst u kojem se čitateljima objašnjava kako su ravnateljice, ravnatelji i intendant riječkog HNK "poklonili Kazalištu i Gradu Rijeci u proteklih šest godina", vlastiti rad u vrijednosti od preko 2 milijuna kuna. Te su tvrdnje potkrijepljene tablicom u kojoj je, tvrdi se, "uz svaki projekt na kojem su «pro bono» radile ravnateljice, ravnatelji i intendant" naveden i "prosječni bruto iznos autorskog honorara za takav posao u eurima."

Prema rečenoj tablici prosječni honorar za dramaturgiju u HNK Rijeka iznosi 5.000, a za režiju 10.000 eura. Bilo je, dakle, i onih puno većih i onih puno manjih ili kako je u izjavi za Jutarnji list objasnio intendant Marin Blažević:

"Tu se ne radi o standardnoj cijeni, niti cjeniku. Naravno da ima onih dramaturginja i dramaturga koji su tijekom pregovora pristali na niži iznos, a nekima se više ne bi niti ponudilo, no ima i onih koji su plaćeni znatno više... Naprosto, nemaju svi iste statuse, reference, kompetencije, pa tako niti iste honorare, ili ako hoćete tržišnom terminologijom: nemaju svi istu cijenu."

Na navodni 'cjenik' riječkog teatra reagirao je priopćenjem Savez scenarista i pisaca izvedbenih djela, ustvrdivši:"...iskustva naših članica i članova koji su obavljali posao dramaturgije izvedbe u HNK Zajc govore kako je njihov zajednički prosjek znatno manji i doseže tek otprilike 2300 eura bruto..."

Stoga smo odlučili provjeriti koliki prosječni iznosi honorara u kazališnoj obećanoj zemlji - Njemačkoj.

Za razliku od Hrvatske, tamo je do prosječnih podataka o honorarima iznimno jednostavno doći, a zahvaljujući tražilici njihove Savezne agencije za rad (BA). Ona omogućava radnicima u Njemačkoj da saznaju prosječne bruto plaće po zanimanjima, kako bi imali realna očekivanja o zaradi ili pak saznali jesu li potplaćeni. Dapače, tražilica nudi detaljan pregled statistike po pokrajinama, dobnim skupinama i  spolu.

Kad su dramaturzi u pitanju to izgleda ovako:

Srednji isplaćeni honorara dramaturga u Njemačkoj (i to bez obzira je li radio/la na dramskoj, opernoj, plesnoj ili eksperimentalnoj predstavi) iznosi 3.840 € bruto, pri čemu su žene plaćene nešto manje - 3.706 €, a muškarci nešto više - 3.973 €.

Kako riječ o medianu, treba istaknuti i kako se samo četvrtina dramaturga u Njemačkoj može nadati navodnom prosječno isplaćenom honoraru u HNK Rijeka.

Situacija je još znakovitija kad su u pitanju honorari redatelja za koje, podsjetimo, HNK Rijeka tvrdi ih u prosjeku plaća 10.000 € po predstavi. U Njemačkoj o tim iznosima mogu samo sanjati. Tamo je, naime, srednji honorar redatelja 4.037 €, pri čemu su žene, u prosjeku, plaćene značajno manje od muškaraca - 3.777 € naspram 4.331 €.

Pri tome treba imati na umu da se median od 4.037 € odnosi na 50% redatelja u Njemačkoj, dok ih se tek četvrtina može nadati srednjem iznosu honorara od 5.897 €.

Ukratko, navodni prosjek honorara koje HNK Ivana pl. Zajca isplaćuje dramaturzima i redateljima gotovo je dvostruko veći od njemačkog,  pa je pravo čudo da već nemamo val umjetničkih imigranata u Rijeku.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE