Naslovnica > VIJESTI > DRAMA > Odabrane predstave za 61. Sterijino pozorje

Odabrane predstave za 61. Sterijino pozorje

Festival će se zbivati od 26.5. do 2.6. u Novom Sadu i to s 30% manjim proračunom, a selektorica Marina Mađarev odabrala je sedam predstava za natjecateljski program i dvije u 'Krugovima'.
Share on facebook
Share on twitter

Kako navodi sama Marina Mađarev:

U selekciji 61. Sterijinog pozorja gledaćemo sedam predstava u takmičarskom programu i dve u Krugovima. Festival će se odvijati pod sloganom „Gde su granice?“. Ovaj naziv odabrala sam zato što je naše pozorište sada u situaciji da stalno preispituje sopstvene granice u estetskom, društvenom i materijalnom smislu. Koji je najmanji budžet sa kojim je moguće napraviti produkciju jedne pozorišne sezone tako da pozorište i dalje bude pozorište, a ne firma pred raspadom? Kakav tekst danas možemo nazvati dramskim? Da li takav tekst prvenstveno treba da odražava dramsku radnju datu kroz konsekventnu, hronološki iznetu priču, ili se može odustati od priče, ubaciti naracija, songovi... Gde su granice savremenog dramskog teksta? Takođe, na osnovu kojih granica utvrđujemo ko je domaći ili, lepše rečeno, naš pisac? Da li su to granice države ili jezika? I da li su mesto rođenja i jezik pravo merilo za razgraničavanje naših od „njihovih“ pisaca? Gde su granice? Koje granice dele originalno dramsko delo od dela nastalog na osnovu nekog drugog proznog ili dramskog ostvarenja? Koliko možemo da intervenišemo na tuđem tekstu a da i dalje imamo pravo da potpišemo prvobitnog autora? Ko je autor teksta koji se izvodi na predstavi? Gde su granice autorstva između pisca, reditelja i dramaturga?

Ovim pitanjima bave se sedam predstava u takmičarskom programu i dve u Krugovima."

Činjenica da je Pozorju i ove godine drastično srezan proračun sasvim je sigurno smanjila broj predstava na programu, a pogotovo onih u regionalnoj selekciji 'Krugovi'. Tako na repertoaru nema niti jedne produkcije iz Hrvatske, no jednu od uvrštenih ipak je režirao ovdašnji redatelj - Zlatko Sviben.

U glavni program odabrane su predstave:

Tuđe srce ili pozorišni traktat o granici, tekst Biljana Srbljanović, režija Dino Mustafić, Art Hub – Udruženje za istraživanje i podsticanje izvedbenih umjetnosti Sarajevo (BiH), partneri: Scena MESS, Testament Films Beograd, Inicijativa mladih za ljudska prava u BiH, Sarajevski ratni teatar – SARTR, Jugoslovensko dramsko pozorište, Centar za kulturu Sarajevo, Kosovska fondacija za otvoreno društvo;

Mi smo oni na koje su nas roditelji upozoravali, pisac Tanja Šljivar, režija Mirjana Karanović, Bosansko narodno pozorište Zenica, partner: Kamerni teatar 55 Sarajevo (BiH);

Rodoljupci, pisac Jovan Sterija Popović, režija Andraš Urban, Narodno pozorište Beograd (Srbija);

Hromi ideali, pisac Milutin Uskoković, prema dramatizaciji Olge Dimitrijević i romanu Čedomir Ilić Milutina Uskokovića, adaptacija Zlatko Sviben i ansambl predstave NP Užice, redatelj Zlatko Sviben, Narodno pozorište Užice (Srbija);

Édes Anna, po motivima istoimene priče Dezse Kosztolanyia, dramaturška obrada Kata Gyarmati, redatelj Czajlik József , Narodno pozorište/Narodno kazalište/Népszinház – Drama na mađarskom jeziku, Subotica (Srbija);

Pijani, pisac Ivan Viripajev, redatelj Boris Liješević, Pozorište Atelje 212, Beograd (Srbija);

Violinista na krovu, Joseph Stein–Jerry Bock, reditelj Atila Beres, Srpsko narodno pozorište i Novosadsko pozorište/Újvidéki Színház, Novi Sad (Srbija)

U selekciju krugovi uvrštene su pak predstave:

Fazanov ples, tekst i režija Bela Pinter, Bela Pinter kompanija, Budimpešta (Mađarska)

Brašno u venama, pisac Igor Štiks, režija Boris Liješević, Sarajevski ratni teatar – SARTR i Scena MESS, Sarajevo (BiH).

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI