Naslovnica > VIJESTI > Nagrade 63. Sterijinog pozorja

Nagrade 63. Sterijinog pozorja

Jedna od festivalskih nagrada stiže i u Zagreb.
Share on facebook
Share on twitter

Predstava Jami distrikt redatelja Kokana Mladenovića, u produkciji Bitef teatra Beograd, Centra za kulturu Tivat, Festivala MASZK Segedin i Think Tank studia Novi Sad, trijumfirala je na 63. Sterijinom pozorju, osvojivši sedam Sterijinih nagrada - za najbolju predstavu, režiju i tekst, kostim, kao i tri glumačke nagrade.

Uz nagrade za najbolje od devet izvedenih ostvarenja u natjecateljskoj konkurenciji po odabiru selektora Boška Milina, predstava Jami distrikt dobila je i Sterijinu nagradu za suvremeni dramski tekst, a koji potpisuje Milena Bogavac. I glumačke, kao i ova nagrada dodijeljene su većinom glasova žirija.

Jednoglasnom odlukom, pak, žiri u sastavu: Maja Mirković, kostimografkinja i predsednica, Tanja Šljivar, dramska spisateljica, Branislava Ilić, dramaturginja i dramska spisateljica, Ksenija Krnajski, redateljica i glumac Novak Bilbija, Sterijinu nagradu za režiju dodijelio je Mladenoviću.

Većinom glasova, Sterijine nagrade za najbolja glumačka ostvarenja dodjljene su: Jeleni Graovac i Nini Nešković za uloge u predstavi Jami distrikt, Bojanu Žiroviću za ulogu u predstavi Carstvo nebesko - epika balkanika Narodnog pozorišta Beograd i Bitef teatara i Bojani Zečević za ulogu Emilije u predstavi ... I ostali (Ustanova kulture "Vuk Stefanović Karadžić", Beograd i Merlinka festivala).

Sterijina nagrada za scenografiju većinom glasova žirija pripala je Dragani Purković Macan za predstavu Švajcarska Narodnog pozorišta Republike Srpske Banjaluka, dok je za kostimografsko ostvarenje većinom glasova nagrađena Ivana Nestorović (Jami distrikt).

Za najbolju originalnu scensku glazbu, većinom glasova, nagrađena je Karmina Šilec za Carstvo nebesko - epika balkanika. Nagrada za scenski pokret jednoglasno je dodeljena Gregoru Lušteku za istu predstavu. Ovom ostvarenju Narodnog pozorišta Beograd i Bitef teatra dodijeljena je i Sterijina nagrada za dramaturgiju - a otišla je u ruke Maticu Starini.

Nagrada za najbolju mladu glumicu, koju dodeljuje Fond Dara Darinka Čalenić, jednoglasno je otišla u ruke Isidore Simijonović za ulogu u predstavi Jami distrikt. Najboljim mladim glumcem, većinom glasova, proglašen je Nikola Šurbanović za lik Petra u predstavi ...I ostali.

Sterijina nagrada Okruglog stola kritike za najbolju predstavu, koja od ove godine nosi ime Dejan Penčić Poljanski, pripada ostvarenju Carstvo nebesko. Nagrada lista 'Dnevnik' pripala je slovenačkom redatelju Jerneju Lorenciju za režiju predstave Carstvo nebesko - epika balkanika, dok su nagradom producentske kuće Scomediasco za epizodu jednoglasno nagrađeni Milka Brđanin za ulogu Komšinice u predstavi Švajcarska i Igor Borojević za ulogu Rajka u predstavi Svedobro (Narodno pozorište Užice).

Najviša priznanja Sterijinog pozorja za naročite zasluge na unapređenju domaće kazališne umjetnosti i kulture dodijeljene su Renati Ulmanski i Predragu Ejdusu, dok ej nagradu publike s prosječnom ocjenom 4,77 osvojila predstava Zagrebačko kazališta mladih - Črna mati zemla.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI