Naslovnica > VIJESTI > DRAMA > Skandalozni završetak Sterijinog pozorja

Skandalozni završetak Sterijinog pozorja

Jedan od najuglednijih kazališnih festivala u regiji okončan je bez podjele nagrada, zbog čega je žiri na čelu s Predragom Mikijem Manojlovićem zaratio s publikom i dijelom struke, dok je posljednja predstava na festivalu morala mijenjati naziv i to zbog - ZAMP-a. [VIDEO]
Share on facebook
Share on twitter

62. Sterijino pozorje okončano je proteklog vikenda u Novom Sadu i to ne jednim nego dvama skandalima. Prvo je kao bomba odjeknula odluka Žirija festivala, u sastavu Isidora Žebeljan, Emina Elor, Nikita Milivojević, Aleksandar Popovski i Predrag Miki Manojlović, da ne dodijeli niti jednu jedinu festivalsku nagradu, i to priopćenjem koje prenosimo u cijelosti.

https://www.teatar.hr/wp-content/uploads/images/nagrade-2017lat.pdf

Kuloarima se brzo pronijela priča kako je u pozadini svega veliki, pače politički sukob članova žirija, no stvari su postale puno jasnije na samom zatvaranju kad je pred publiku izašao rečeni žiri, ali bez Nikite Milivojevića, te kad je u Predrag Miki Manojlović zapravo poručio da niti jedna predstava niej nagrađena (odnosno da su nagrađene sve), jer su navodno bile - mediokritetske.

Iz gledališta su mu pak višekratno dobacivali kako se 'samo straha treba bojati', a kako je sve to izgledalo uvjeriti se možete i sami u priloženoj snimci (Manojlović govori od cca 11 minute).

 

Potom je na red došla praizvedba predstave Kako je dobro videti prema tekstu  Olge Dimitrijević (pobjednički tekst na natječaju Sterijinog pozorja 2014.) u režiji Aleksandre Milavić Davis (Atelje 212 i Sterijino pozorje). Međutim, ni ona nije prošla glatko. Naime, kako je na sam dan zatvaranja Pozorja direkcija istog obavijetsila publiku, naziv predstave promijenjen je na zahtjev hrvatskog ZAMP-a, i to stoga što je riječ o stihu iz pjesme skupine 'Novi Fosili'.

Za divno čudo, slične akcije ZAMP-a u tekućoj sezoni nismo vidjeli u Hrvatskoj, premda je slučajeva ozbiljnog kršenja autorskih i inih muzičkih prava na domaćim pozornicama bilo na pretek.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI