Naslovnica > GLAVNE VIJESTI > 65. Sterijino pozorje

65. Sterijino pozorje

65. izdanje festivala održat će se od 26. rujna do 4. listopada pod sloganom "Stvarnost - čudnija od mašte", a i ove godine će na njemu Hrvatska imati svoje predstavnike.
Share on facebook
Share on twitter

Organizatori još uvijek ne mogu sa sigurnošću potvrditi točan program festivala, jer kako navode, on ovisi o zdravstvenom stanju  prvenstveno izvođača, no ističu kako pandemiji usprkos, otkazivanje nikad nije bilo opcija.

"Pozorišta su, kako je dodao, mesta slobode, a ne legla zaraze!", poručio je direktor Sterijinog pozorja Miroslav Miki Radonjić.

Festival počinje izložbom Pozorište u fotografskoj umetnosti, slijedi predavanje Branke Petrić Fehmiju i predstava Smederevo 1941. Ane Đorđević u produkciji Srpskog narodnog pozorišta.

U glavnoj, natjecateljskoj selekciji po izboru  Svetislava Jovanova naći će se još i predstave Kretanje po tekstu Dimitrija Kokanova, u režiji Jovane Tomić (Bitef teatar), Ko je ubio DŽenis DŽoplin? po tekstu Tijane Grumić, u režiji Sonje Petrović (Srpsko narodno pozorište/ OPENS), Gustav je kriv za sve Kokana Mladenovića (Dezső Kosztolányi, Subotica), Semper idem po predlošku Đorđa Lebovića, u dramatizaciji i režiji Gorčina Stojanovića (Narodno pozorište Sombor), Radnička hronika po tekstu Petra Mihajlovića, u režiji Veljka Mićunovića (Narodno pozorište Subotica), Lepa Brena proyekt po tekstu Vedrane Klepice, Slobodana Obradovića, Maje Pelević, Tanje Šljivar, Olge Dimitrijević, u konceptu i režiji Vladimira Aleksića i Olge Dimitrijević (Bitef teatar i Flajindžindžer).

U međunarodnu selekciju Krugovi uvršrene su pak predstave Jedvanosimsoboakalomistobo po tekstu Nejre Babić i Aleša Kurta, u režiji Aleša Kurta (Sarajevski ratni teatar), te Eichmann u Jeruzalemu Jerneja Lorencija (Zagrebačko kazalište mladih).

Zbog epidemioloških razloga neće biti izvedene predstave Maratonci trče počasni krug po tekstu Dušana Kovačevića, u režiji Paola Magellija (Magyar sinhaz Budimpešta) i Seminaristi: Schrödingerov bog” Jurija Šehvatova (Teatr.dok Moskva), ali će zato publika vidjeti Lonely planet Maje Pelević, Dimitrija Kokanova, Olge Dimitrijević, Tanje Šljivar, Igora Koruge (Atelje 212) i Sjećaš li se Doli Bel Abdulaha Sidrana, u adaptaciji i režiji Kokana Mladenovića (Kamerni teatar 55 Sarajevo).

Na konferenciji za novinare u Sterijinom pozorju, priopćeno je i da je Svetozar Rapajić dobitnik ovogodišnje Sterijine nagrade za teatrologiju “Jovan Hristić” i to za knjigu Muzičko pozorište kao umetnička sinteza (Fakultet dramskih umetnosti, 2018).

Novost na Sterijinom pozorju je off-program “druga scena” za koji je selektorica Ivona Janjić izabrala predstave Niko i ništa Ane Popović (Puls teatar Lazarevac) i Povratak David Glass (Srpsko narodno pozorište).

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI