Naslovnica > VIJESTI > Doktorat o Oliveru Frljiću sad i kao knjiga

Doktorat o Oliveru Frljiću sad i kao knjiga

Sterijino pozorje upravo je objavilo knjigu "Političko pozorište Olivera Frljića: od empatije do simpatije".
Share on facebook
Share on twitter

U sklopu izdavačke djelatnosti Sterijinog pozorja u ediciji Sinteze upravo je objavljena knjiga Jasne Novakov Sibinović Političko pozorište Olivera Frljića: od empatije do simpatije, nastala temljem autoričine doktorske dizertacije.

Novakov Sibinović se u dizertaciji, pa onda i knjizi, bavi glumačkom identifikacijom i konceptom političnosti u autorskim projektima Olivera Frljića, te s posebnim fokusom na glumačku igru, istražuje odnos glumaca i redatelja u procesu rada na predstavama, kao i odnos glumaca prema društveno-političkom kontekstu.

Silvija Jestrović, redovna profesorica na Sveučilištu Warwick u Velikoj Britaniji, napisala je o ovoj studiji: „Autorka nudi inovativan i analitički pristup delu Olivera Frljića na više nivoa. Precizno napisana i jasno strukturisana, ova studija nudi originalnu i sofisticiranu analizu jednog od najznačajnjih evropskih pozorišnih umetnika ovog vremena. O Frljiću se dosta piše u okvirma novinarstva i pozorišne kritike, ali još nedovoljno u akademskom kontekstu. Ova studija nudi značajan i orignalni naučni doprinos temi političkog pozorišta Olivera Frljića, pre svega u domaćim i regionalnim, ali i internacionalnim okvirima.

Jasna Novakov Sibinović rođena je 1970. godine u Bajinoj Bašti. Završila je Petu beogradsku gimnaziju, diplomirala na Odsjeku za filozofiju Filozofskog fakulteta u Beogradu, a doktorirala na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu 2017. Radila je u redakcijama za kulturu na radiju i televiziji. Od 1994. zaposlena je u izdavačkoj kući „Geopoetika“ kao izvršna urednica.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE