Naslovnica > PREDSTAVE > Moja ti

Moja ti

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Predstava koja je na zahtjev ZAMP-a neposredno pred premijeru morala mijenjati naslov, postala je instant hit.
autorski tim funkcija
Aleksandra Milavić Dejvisredatelj
Tijana Vasićasistent redatelja
Dimitrije Kokanovdramaturg
Jelena Tvrtkovićorganizator
Jovana Popovićinspicijent
Maria Markovićkostimograf
Olga Dimitrijevićautor teksta
Anja Đorđevićskladatelj
Marija Kalabićscenograf

Predstava Moja ti nastala je prema  tekstu Olge Dimitrijević Kako je dobro videti te opet, a koji je pobjedio na natječaju Sterijinog pozorja za suvremeni dramski tekst 2014. godine. Upravo je taj naziv drame izazvao mini skandal na praizvedbi u sklopu 62. Sterijinog pozorja budući je neposredno pred izvedbu producentima stigao zahtjev hrvatskog ZAMP-a da ga promijene, budući da se bez dozvole referira na stihove istoimene pjesme Novih fosila, o čemu smo vam pisali ovdje.

Predstava se bavi problemom starosne, ideološke i seksualne, te rodne diskriminacije. Protagonistice su starice, neke od njih partizanke, komunistice, lezbijke, majke, svakako žene koje su u doba liberalnog kapitalizma prisiljene na borbu sa najrazličitijim muškim kulturnim rodnim normativima i primjerima ideološke degradacije vrijednosti za koje su se ove žene cijeli život borile. Grad biva rušen, nasilno pretvaran u noviji, moderniji, jeftiniji i isplativiji građevinski prostor, vrlo moguće pravno nelegalnih investitora. Privatni prostori starih žena bivaju oduzimani. Stara lica postaju smetnja, sporost i neproduktivni višak bez svrhe.

Riječ je o melodramskoj strukturi karakterističnoj za dramske tekstove Olge Dimitrijević (Internat, Narodna drama, Radnici umiru pevajući). Jezik drame koketira sa kič estetikom popularne glazbe, također prepoznatljivim elementom njezinog dramskog pisma. Dimitrijević koristi grube rečenične formulacije koje nerijetko konstruira kao parole, teze i političke iskaze umetnute u tijelo nelirskog (kvazi)poetskog teksta.

 

Odgovori

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE