Naslovnica > GLAVNE VIJESTI > 9 predstava u konkurenciji 63. Sterijinog pozorja

9 predstava u konkurenciji 63. Sterijinog pozorja

Selektor Boško Milin priopćio je u ponedeljak u Novom Sadu kako je odabrao devet predstava u selekciji nacionalne drame za 63. Sterijino pozorje.
Share on facebook
Share on twitter

Nakon lanjskog skandaloznog završetka Pozorja, Milin je u uvodu predstavljanja ovogodišnje selekcije istaknuo kako opasku kazališta dijele sudbinu zemlje u kojoj stvaraju.

Osvrnuvši se na prošlogodišnju kazališnu proizvodnju u Srbiji Milin je rekao kako značajno smanjen broja premijera, ali i kako je smanjen broj premijerno izvedenih klasika: "Imali smo tri izvođenja Nušića, dva Duška Kovačevića, po jednog Steriju i Simovića. Sva ostala mesta zauzeli su mladi pozorišnici profesionalno posvećeni pisanju dramskih tekstova.", naveo je Milin.

U konkurenciji za Sterijinu nagradu tako će se naći predstave Carstvo nebesko, u režiji Jerneja Lorencija u izvođenju ansambla Narodnog pozorišta i Bitef teatra iz Beograda, Ožalošćena porodica Branislava Nušića, redatelja Milana Neškovića (Teatar Fjodor Volkov iz Jaroslava u Rusiji), Jami distrikt Milene Bogavac, u režiji Kokana Mladenovića (Bitef teatar, Centar za kulturu Tivat, Festival MASZK iz Segedina i Think Tank studio iz Novog Sada).

Slijedi Švajcarska Petra Mihajlovića, u režiji Milana Neškovića, Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banjaluke, zatim Kepler 452-B Tijane Grumić, u režiji Juga Đorđevića (Pozorište Bora Stanković iz Vranja) kao i predstava I ostali Maše Radić, Mine Ćirić, Nede Gojković i Galine Maksimović, a u režiji Stevana Bodrože (Ustanova kulture Vuk Stefanović Karadžić iz Beograda).

Milin je u selekciju uvrstio i Hajku na vuka Ognjena Obradovića, u režiji Nataše Radulović, u produkciji Šabačkog pozorišta, Svedobro Stevana Vraneša, redatelja Nemanje Rankovića (Narodno pozorište iz Užica) te komad Utopljena duša, Aleksandra Jugovića, u režiji Bobana Skerlića (Beogradsko dramsko pozorište).

U čast nagrađenih, završnog dana Pozorja odigrat će se Ulica usamljenih automobila Zorana Pešića - Sigme, u režiji Đurđe Tešić i produkciji Narodnog pozorišta iz Niša. Riječ je o pobjedničkom tekstu sa natječaja Sterijinog pozorja 2017., a koji je postavljen u koprodukciji sa niškim teatrom.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI