Naslovnica > VIJESTI > DRAMA > Sterijino pozorje: trijumf ‘Poslednjih devojčica’, dvije nagrade ZeKaeMu

Sterijino pozorje: trijumf ‘Poslednjih devojčica’, dvije nagrade ZeKaeMu

Ovogodišnje pozorje otvorila je 'Mileva' autorskog dvojca Tomić / Kovačić, no igrana je izvan konkurencije.

Žiri Okruglog stola kritike Sterijinog pozorja u sastavu Vlatko Ilić (predsjednik), Nataša Gvozdenović i Ivana Petrović donio je jednoglasnu odluku da Sterijinu nagradu Dejan Penčić Poljanski Okruglog stola kritike za najbolju predstavu dodjeli produkciji Zagrebačkog kazališta mladih, predstavi Ja sam ona koja nisam koju je prema tekstu Mate Matišića režirao Paolo Magelli. Ista je predstava osvojila i nagradu publike 67. Sterijinog pozorja i to s prosječnom ocjenom 4,72.

No, glavni slavodobitnik festivala je predstava Poslednje devojčice prema istoimenom tekstu Maje Pelević, a koja je trijumfirala u cijelom nizu kategorija na 67. Sterijinom pozorju u Novom Sadu. Ne samo što je proglašena ukupno najboljom predstavom, već je Pelević dobila i Sterijinu nagradu za tekst savremene drame, također jednoglasnom odlukom Žirija, a Sterijina nagrada za režiju pripala je, jednoglasnom odlukom, redatelju Kokanu Mladenoviću za režiju te predstave u produkciji subotičkog kazališta Dezső Kosztolányi. Konačno, glumačkom ansamblu predstave pripala je i specijalna Sterijina nagrada, opet jednoglasnom odlukom žirija, ali i nagrada za scenografiju Mariji Kalabić.

Glavne glumačke nagrade dobili su  Sanja Marković i  Nenad Jezdić za uloge u predstavi Čudo u Šarganu Jugoslovenskog dramskog pozorišta Beograd. Sporedne glumačke nagrade dobili su Sonja Isailović za ulogu u predstavi Kod večite slavine u koprodukciji Srpskog narodnog pozorišta Novi Sad i Centra za razvoj vizuelne kulture Novi Sad; te Aleksandar Srećković u predstavi Godine vrana Narodnog pozorišta Beograd.

Sterijina nagrada za kostimografsko ostvarenje pripala je Lani Cvijanović za predstavu Čudo u Šarganu, a nagradu za originalnu scensku glazbu dobili su Stefan Seethaler, Danijel Seethaler, Filip Grubač, Igor Sakač i Petar Banjac za predstavu Kod večite slavine.

Sterijinu nagradu za koreografiju dobila je Irena Šarović za predstavu Izbiračica Narodnog pozorišta Subotica, a nagradu za dramaturgiju dobila je Mina Petrić za predstavu Kod večite slavine. Za istu predvu Dejan Sredojević dobio je i Sterijinu nagradu za scenski govor.

Sterijine nagrade za mlade glumce iz Fonda "Dara Darinka Čalenić", pripale su Aleksandri Arizanović za ulogu Ja u predstavi Fleke Kraljevačkog pozorišta, te Alekseju Bjelogrlić za Čudo u Šarganu.

Žiri 67. Sterijinog pozorja radio je u sastavu: Slobodan Skerlić, redatelj – predsednik Žirija, Milena Pavlović, glumica, Petar Mihajlović, dramski pisac, Slobodan Unkovski, redatelj i Zoran Maksimović, teatrolog.

Nagradu Zoran Radmilović koja se dodeljuje za glumačku bravuru Narodnog pozorišta Timočke Krajine "Zoran Radmilović" Zaječar i Sterijinog pozorja, dobila je Sanja Marković za ulogu Cmilje u predstavi "Čudo u Šarganu" Ljubomira Simovića, režija Jagoš Marković, Jugoslovensko dramsko pozorište Beograd.

Odgovori

POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE