Naslovnica > VIJESTI > CROSSOVER > BADco turnejom obilježava 15 godina postojanja

BADco turnejom obilježava 15 godina postojanja

BADco. hrvatska kazališna skupina međunarodne prepoznatljivosti, zaokružuje 15 godina rada i kontinuiranog umjetničkog djelovanja.
Share on facebook
Share on twitter

Nakon brojnih gostovanja i predavačkog rada u europskim  centrima suvremene izvedbene umjetnosti, BADco. obilježava 15. obljetnicu hrvatskom turnejom. Tri predstave, odabrane kao prikaz presjeka umjetničke prakse BADco. gostovat će u tri grada.  Predstava Poluinterpretacije – ili kako objasniti ples nemrtvom zecu gostuje u četvrtak 26. studenog u Splitu u Domu omladine, u subotu 28. studenog predstava Manje zlo gostuje u Dubrovniku u Art radionici Lazareti, a najnovija predstava Stranac na programu je u subotu 5. prosinca u Zagrebačkom plesnom centru u Zagrebu. Predstava Manje zlo je upravo prije nekoliko tjedana nagrađena strukovnom nagradom UPUH-a u kategoriji koreografije i kategoriji izvedbe.

Rad BADco. ne da se svrstati u klasične ladice. Njihove predstave sazdane su od plesnog kazališta, teorijske rasprave, filmske dokumentacije i umjetničkog filma. Od svog osnutka u 2000. godini, BADco. se kroz suradnju troje koreografa/plesača, dvoje dramaturga i jednog filozofa, uz producenta skupine, sistematično bavi istraživanjem protokola izvođenja, predstavljanja i gledanja strukturirajući svoje projekte unutar različitih formalnih i percepcijskih odnosa i sklopova. Rekonfiguracija etabliranih odnosa izvedbe i publike, propitkivanje perspektivnih datosti i arhitektonike izvedbe, problematizacija komunikacijskih struktura – sve to čini BADco. međunarodno relevantnim umjetničkim fenomenom i jedinstvenim izvedbenim doživljajem. Jezgru kolaborativne izvedbene skupine čine: Ivana Ivković, Ana Kreitmeyer, Tomislav Medak, Goran Sergej Pristaš, Nikolina Pristaš, Lovro Rumiha i Zrinka Užbinec.

Brojni hrvatski i inozemni umjetnici bili su i trenutno jesu aktivno uključeni u rad skupine što pridonosi stvaranju kazališnog jezika tipičnog za BADco. To su Ivana Sajko, Goran Petercol, Damir Bartol Indoš, Silvio Vujčić, Aleksandra Janeva Imfeld, Darija Doždor, Krešimir Mikić, Slaven Tolj, Alen i Nenad Sinkauz, Goran Ferčec, Siniša Ilić, Dinko Rupčić,Tor Lindstrand, Helge Hinteregger, Daniel Turing, Scott de Lahunta, Bertha Bermudez i drugi.

Rad skupine BADco. predstavljen je u nizu ključnih centara i festivala suvremne izvedbene umjetnosti; Volksbühne i Sophiensaelle u Berlinu, TATE modern u Londonu, u kazalištu La MaMa i PS122 u New Yorku, Tanzquartier i Garage X u Beču, Orionteatern u Stockholmu, In-presentable u Madridu, Štajerska jesen u Grazu, BITEF-u u Beogradu, Onassis Cultural Center u Ateni, Metropolic Biennalen u Kopenhagenu, Homo Novus u Rigi i brojim drugim. Na 54. međunarodnom bijenalu u Veneciji, Hrvatsku su u kustoskom postavu WHW, predstavljali s instalacijskim radom “Odgovornost za viđeno, priče iz negativnog prostora”.

Zahvaljujući sklonosti članova skupine prema eksperimentu u koreografskoj praksi i prema istraživačkom pristupu u umjetničkoj proizvodnji tijekom šest godina su sudjelovali u evropskim projektima s fokusom na bilježenje koreografskih metodologija i oblike znanja proizvednih u plesu, zajedno s The Forsythe Company, ICK Amsterdam, Troublyn Jana Fabrea i Random Dance Company. Jedinstvena softverska alatka za prijenos znanja i metodologije plesa «Whatever Dance Toolbox»., koju su razvili zajedno s Danielom Turingom, uključena je u bazu podataka «Motion Bank» koja sabire referentne projekte u području na kojem se susreću ples i nove tehnologije.

O radu BADco. pisali su brojni teoretičari izvedbenih umjetnosti; Bojana Kunst, Bojana Cvejić, Marten Spangberg, Florian Malzacher, Ric Allsopp, Stephen Zepke, Gerald Siegmund, Stefan Hoelscher  i drugi.
Britanski izdavač za izvedbene umjetnosti Performance Research Books u 2016.g. izdaje monografiju o radu BADco. koju uređuje Una Bauer.

Iza BADco. je 25 realiziranih kazališno plesnih predstva, 3 muzejsko instalacijska postava, 4 europska umjetnička projekta kao što je TimEscapes – slike i izvedbe vremena u kasnom kapitalizmu i preko 425 izvedbi predstava. Članovi skupine često izlažu na međunarodnim konferencijama i gostuju kao predavači na raznim inozemnim visokim školama za suvremenu izvedbenu umjetnost poput The Danish National School of Performing Arts (Kopenhagen), P.A.R.T.S. (Bruxelles), DOCH (Stockholm), The Falmouth University (Falmouth), Roehampton University (London), HZT (Berlin) itd.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI