Login za korisnike

Poluinterpretacije ili kako objasniti suvremeni ples nemrtvom zecu

Ako ste kojim slučajem nemrtvi zečevi i zanima vas suvremeni ples, BADco. ima nešto za vas. A usput će objasniti i ostalima…

***

BADco. je kolaborativna izvedbena skupina koja ove godine slavi desetu godišnjicu postojanja, a od svog osnutka putem suradnje četvero koreografa/plesača, dvoje dramaturga i jednog filozofa, sistematično propituje protokole izvođenja, predstavljanja i gledanja, strukturirajući svoje projekte unutar različitih formalnih i percepcijskih odnosa i sklopova.

Rekonfiguracija etabliranih odnosa izvedbe i publike, propitivanje perspektivnih datosti i arhitekture izvedbe, problematizacija komunikacijskih struktura čini BADco. međunarodno relevantnim umjetničkim fenomenom i jedinstvenim izvedbenim doživljajem.

Nastanak suvremenog plesa i njegovih ranih tehnika povijesno je vezan za teorije geste, prvenstveno iz učenja o tehnikama govorništva i retorici Francoisa Delsartea. U ovoj se koreografskoj studiji razmatra pomak plesa od retoričke geste u proceduralnu retoriku, odnos između «govora» i uvjeravanja u plesu te njegove temeljne oprečnosti spram prirodnosti koja je u plesu zamijenila ideologiju lakoće iz baleta.

Polazeći od «slike» u podnaslovu parafraziranog Beuysovog antologijskog performansa, BADco. istražuje kako ples izgleda, ne iz perspektive gledatelja ili izvođača, nego svih povučenih objekata čija «prirodna» mrtvost uvijek povlači tijelo iz svijeta živih u crnu kutiju nemrtvih.

 

 

autorski tim
Marcell Marstehnička podrška
Ana Ogrizovićsuradnik
Alan Vukelićoblikovatelj svjetla
Silvio Vujičićkostimograf
Jasmin Dasovićoblikovatelj zvuka
Lovro Rumihaproducent
Nikolina Pristašautor
Goran Sergej Pristašautor

izvođači
Ana Kreitmeyerspekulativna dimenzija
Ana Ogrizovićzec
Ivana Ivkovićspekulativna dimenzija
Pravdan Devlahovićspekulativna dimenzija
Tomislav Medakspekulativna dimenzija
Zrinka Užbinecspekulativna dimenzija

Odgovori

POVEZANE VIJESTI