Login za korisnike

Bez trećega

Jedan od najvažnijih autora hrvatske moderne, Milan Begović, i njegova najpoznatija drama, na repertoar HNK Zadar stižu za zahvaljujući glumačkoj radionici.

***

Milan Begović nije pisao samo drame, već i prozu, ali svakako je bio prvenstveno kazališni čovjek. Osim pisanjem, bavio se dramaturgijom i režijom, i to ne samo u Hrvatskoj, nego i u Beču te Hamburgu.

Drama Bez trećega napisana je 1931. godine, a praizvedena iste godine u zagrebačkom HNK.

Ovjenčana je prestižnom Demetrovom nagradom 1932. godine, a izvođena je i u Brnu, Beogradu, Mariboru, Sarajevu, Splitu, Parizu, Pragu i Budimpešti. Nastala je dramatizacijom posljednjeg poglavlja romana Giga Barićeva i njezinih sedam prosaca u kojoj pisac psihologizira odnose između središnja dva lika u drami, Gige i Marka Barića. Glavna junakinja je godinama čekala da joj se suprug vrati iz rata i odbijala prosce koji su je uvjeravali da joj je muž mrtav i da treba nastaviti sa životom. Međutim, muž se nakon godina čekanja pojavljuje, ali umjesto bračne idile ponovnog susreta, Gigu dočekuju optužbe i nepovjerenje. Ovaj ljubavni trokut, koji se, paradoksalno, sastoji samo od dvoje – ili kako kaže autor: ‘Ljubomora je kao i ljubav. Za ljubomoru ne treba onaj treći. Dvoje je dosta.’, ne može završiti drukčije nego tragično.

 

autorski tim
Igor Goićoblikovatelj videa
Branimir Čakićodabir glazbe
Saša Čukafotograf
Renato Pizekasistent redatelja
Ivana Begovićdramaturg
Renato Zafranovićoblikovatelj zvuka
Branislav Zafranovićoblikovatelj svjetla
Milan Begovićautor teksta
Vinko Radovčićredatelj
Jasna Ančićglumački mentor

izvođači
Vinko Radovčić
Žana Bumber

Odgovori

POVEZANE VIJESTI