Login za korisnike

Ero s onoga svijeta (os)

Osječki ‘Ero s onoga svijeta’, u režiji Ivana Ivice Krajača prema redateljskoj postavi Petra Šarčevića.

***

S nama je od 1935. godine, kada je prvi puta izvedena u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, a danas se nalazi na prvom mjestu kao najizvođenija opera u Hrvata. Tako je! Ako ste uložili Kviska, upravo ste duplo bankirali! Radi se o Eri s onga svijeta, operi u tri čina, skladatelja Jakova Gotovca i po libretu koji je po narodnoj priči napisao Milan Begović.

Dakle, Mića spava na sijenu, a bude ga glasovi djevojaka koje rulje kukuruz i pjevaju. Sve su jako sretne, doduše, sve osim Đule, za koju njena maćeha Doma uopće na mari. Mića iskoristi priliku te se ustane s plasta sijena, te izjevi djevojkama kako se upravo vratio 's onoga svijeta' – mrtvih. A Đuli izjavi kako ga je njena pokojna mati poslala da njoj bude dobar muž. Uskoro izlazi i Doma, Đulina maćeha, koja je sve to čula, i povjerovala da je Mića s drugoga svijeta pa traži informacije kako je tamo njezinom pokojnom mužu. Mića naravno isplete priču o tome kako je muž jako razočaran što se preudala, a da mu i nedostaje dukata. Uzrujana Doma odmah preda Mići punu čarapu dukata za svoga muža, te Mića pobježe, no uskoro za njim i seoski muškarci koje je Marko, Đulin otac, te Domin muž okupio jer je shvatio prevaru.
Đula i Doma dolaze na mlin staroga Sime koji melje ženama kukuruz. Doma želi da joj preko reda se izmelja, usprkos mnoštvu žena koje su došle prije nje. Sima odbija, i na kraju bijesma Doma se iskali na Đuli te ode doma. No uto dolazi Mića koji se prerušava u mlinarevog pomoćnika , i objašnjava potjeri da je lupež, odnosno on, zamakao za planinu. Potjera se nastavlja za Simom, koji se sakrio, a Mića priznaje Đuli sve, te joj vraća dukate, i oni zajedno odjašu na gazda-Markovom konju.

Na kraju se Mića i Đula vraćaju u selo na poziv gazde Marka, koji uvidi da je Mića zapravo vrlo bogat, ali je htio vidjeti koja će djevojka za njega poći dok je siromašan. I sve završava u velikom i veselom 'Što na na nebu sja visko' kolu.

autorski tim
Ivan Ivica Krajačredatelj
Milan Begovićlibreto
Jakov GotovacJakov Gotovacskladatelj


Odgovori