Search
Close this search box.

Ero s onoga svijeta (os 2014)

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Produkcija najizvođenije domaće opere što ju je davnih dana režirao Petar Šarčević, u već drugoj obnovljenoj verziji na sceni HNK Osijek i to pod paskom Zorana Juranića.
autorski tim funkcija
Petar Šarčevićredatelj
Ivan Rabuzinscenograf
Tomislav Kobiaoblikovatelj svjetla
Snježana Horvatasistent koreografa
Damir Petlićoblikovatelj zvuka
Petra Blaškovićasistent redatelja
Damir Šenkkorepetitor
Margareta Petrovna Fromankoreograf
Ljubica Vuletićzborovođa
Igor Šimonjikoncertni majstor
Vuk Ognjenovićkoreograf obnove
Ioan Paunakoncertni majstor
Igor Valerikorepetitor
Zoran Juranićredatelj obnove
Milan Begovićautor libreta
Jakov Gotovacskladatelj
Ljubica Wagnerkostimograf
Ema Bellšaptač
Irena Budakinspicijent
Miljenko Sekulićscenograf obnove
izvođači uloge
Berislav PuškarićMarko, bogati seljak*
Blaženka TargušĐula, Markova kći iz prvoga braka*
Damir BakovićMarko, bogati seljak
Damir FatovićMića (Ero)*
Danijela BožičevićČobanče
Gordana KalmarDoma, Markova druga žena
Irena ParlovDoma, Markova druga žena*
Josip SlamMomak
Katalin Brunjai HihlikĐula, Markova kći iz prvoga braka*
Majda ĐumlićČobanče*
Miljenko ĐuranMića (Ero)
Nenad TudakovićMomak*
Predrag StojićMića (Ero)*
Robert AdamčekSima, mlinar
Sanja TothĐula, Markova kći iz prvoga braka*
Sanja Uroić LjutićDoma, Markova druga žena*
Saša ČanoMarko, bogati seljak*
Slobodan CvetičaninSima, mlinar*
Tena DuranČobanče*
Vesna BaljakĐula, Markova kći iz prvoga braka
Vlaho LjutićSima, mlinar*

Komična opera u tri čina, Ero s onoga svijeta praizvedena je 1935. godine u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, a odonda do danas bez premca je najizvođenija opera u Hrvata. U Osijeku je Ero prvi put izveden 1940. godine, a više od desetljeća tamo se reciklira produkcija što ju izvorno postavio Petar Šarčević. Naime, baš prema Šarčevićevoj režiji obnovu je režijski 2006. godine potpisao Ivan Ivica Krajač, u sezoni 2013./2014. Šarčevićeva predstava ponovno uskrsava na sceni HNK Osijek, ovaj put u obnoviteljsko režiji Zorana Juranića!

A priča opere što ju je Jakov Gotovac skladao na libreto koji je po narodnoj priči napisao Milan Begović, cijelo je vrijeme ostala ista i ide ovako:

Dakle, Mića spava na sijenu, a bude ga glasovi djevojaka koje rulje kukuruz i pjevaju. Sve su jako sretne, doduše, sve osim Đule, za koju njena maćeha Doma uopće na mari. Mića iskoristi priliku te se ustane s plasta sijena, te izjevi djevojkama kako se upravo vratio ‘s onoga svijeta’ – mrtvih. A Đuli izjavi kako ga je njena pokojna mati poslala da njoj bude dobar muž. Uskoro izlazi i Doma, Đulina maćeha, koja je sve to čula, i povjerovala da je Mića s drugoga svijeta pa traži informacije kako je tamo njezinom pokojnom mužu. Mića naravno isplete priču o tome kako je muž jako razočaran što se preudala, a da mu i nedostaje dukata. Uzrujana Doma odmah preda Mići punu čarapu dukata za svoga muža, te Mića pobježe, no uskoro za njim i seoski muškarci koje je Marko, Đulin otac, te Domin muž okupio jer je shvatio prevaru.
Đula i Doma dolaze na mlin staroga Sime koji melje ženama kukuruz. Doma želi da joj preko reda se izmelja, usprkos mnoštvu žena koje su došle prije nje. Sima odbija, i na kraju Komična opera u tri čina bijesma Doma se iskali na Đuli te ode doma. No uto dolazi Mića koji se prerušava u mlinarevog pomoćnika , i objašnjava potjeri da je lupež, odnosno on, zamakao za planinu. Potjera se nastavlja za Simom, koji se sakrio, a Mića priznaje Đuli sve, te joj vraća dukate, i oni zajedno odjašu na gazda-Markovom konju.

Na kraju se Mića i Đula vraćaju u selo na poziv gazde Marka, koji uvidi da je Mića zapravo vrlo bogat, ali je htio vidjeti koja će djevojka za njega poći dok je siromašan. I sve završava u velikom i veselom ‘Što na na nebu sja visko’ kolu.

premijerno će biti izvedena u petak, 4. travnja pod dirigentskom palicom Filipa Pavišića, a izvodi se prema redateljskoj postavi Petra Šarčevića u realizaciji Zorana Juranića.

U Osijeku je "Ero s onoga svijeta" prvi put izveden 1940. godine, a zadnja je premijera bila 2006. godine.

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE