Naslovnica > PREDSTAVE > Ero s onoga svijeta (os 2014)

Ero s onoga svijeta (os 2014)

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Produkcija najizvođenije domaće opere što ju je davnih dana režirao Petar Šarčević, u već drugoj obnovljenoj verziji na sceni HNK Osijek i to pod paskom Zorana Juranića.

Komična opera u tri čina, Ero s onoga svijeta praizvedena je 1935. godine u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, a odonda do danas bez premca je najizvođenija opera u Hrvata. U Osijeku je Ero prvi put izveden 1940. godine, a više od desetljeća tamo se reciklira produkcija što ju izvorno postavio Petar Šarčević. Naime, baš prema Šarčevićevoj režiji obnovu je režijski 2006. godine potpisao Ivan Ivica Krajač, u sezoni 2013./2014. Šarčevićeva predstava ponovno uskrsava na sceni HNK Osijek, ovaj put u obnoviteljsko režiji Zorana Juranića!

A priča opere što ju je Jakov Gotovac skladao na libreto koji je po narodnoj priči napisao Milan Begović, cijelo je vrijeme ostala ista i ide ovako:

Dakle, Mića spava na sijenu, a bude ga glasovi djevojaka koje rulje kukuruz i pjevaju. Sve su jako sretne, doduše, sve osim Đule, za koju njena maćeha Doma uopće na mari. Mića iskoristi priliku te se ustane s plasta sijena, te izjevi djevojkama kako se upravo vratio ‘s onoga svijeta’ – mrtvih. A Đuli izjavi kako ga je njena pokojna mati poslala da njoj bude dobar muž. Uskoro izlazi i Doma, Đulina maćeha, koja je sve to čula, i povjerovala da je Mića s drugoga svijeta pa traži informacije kako je tamo njezinom pokojnom mužu. Mića naravno isplete priču o tome kako je muž jako razočaran što se preudala, a da mu i nedostaje dukata. Uzrujana Doma odmah preda Mići punu čarapu dukata za svoga muža, te Mića pobježe, no uskoro za njim i seoski muškarci koje je Marko, Đulin otac, te Domin muž okupio jer je shvatio prevaru.
Đula i Doma dolaze na mlin staroga Sime koji melje ženama kukuruz. Doma želi da joj preko reda se izmelja, usprkos mnoštvu žena koje su došle prije nje. Sima odbija, i na kraju Komična opera u tri čina bijesma Doma se iskali na Đuli te ode doma. No uto dolazi Mića koji se prerušava u mlinarevog pomoćnika , i objašnjava potjeri da je lupež, odnosno on, zamakao za planinu. Potjera se nastavlja za Simom, koji se sakrio, a Mića priznaje Đuli sve, te joj vraća dukate, i oni zajedno odjašu na gazda-Markovom konju.

Na kraju se Mića i Đula vraćaju u selo na poziv gazde Marka, koji uvidi da je Mića zapravo vrlo bogat, ali je htio vidjeti koja će djevojka za njega poći dok je siromašan. I sve završava u velikom i veselom ‘Što na na nebu sja visko’ kolu.

premijerno će biti izvedena u petak, 4. travnja pod dirigentskom palicom Filipa Pavišića, a izvodi se prema redateljskoj postavi Petra Šarčevića u realizaciji Zorana Juranića.

U Osijeku je "Ero s onoga svijeta" prvi put izveden 1940. godine, a zadnja je premijera bila 2006. godine.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE