Naslovnica > PREDSTAVE > Ero s onoga svijeta (zg)

Ero s onoga svijeta (zg)

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Eru je s onoga u ovaj svijet, pače na daske zagrebačkog HNK, za ovu prigodu, režijski priveo Krešimir Dolenčić.
autorski tim funkcija
Sonja Kastlobnova koreografije
Dženisa Medvedec Pecotićobnova kostima
Ante Serdarasistent scenografa
Petar Vujačićasistent redatelja
Inga Kostničarkostimograf
Vatroslav Krčelićkoreograf
Zoran Juranićdirigent
Milan Begovićlibreto
Ioan Barbuscenski pokret
Jakov Gotovacskladatelj
Robert Homendirigent
Loris Voltolinidirigent
Željko Nosićasistent pri obnovi kostima
Dalibor Laginjascenograf
Krešimir Dolenčićredatelj
izvođači uloge
Damir FatovićEro
Davor RadićMlinar Sima
Ivica ŠarićGazda Marko
Neda MartićDoma
Vedrana ŠimićĐula

S nama je od 1935. godine, kada je prvi puta izvedena u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, a danas se nalazi na prvom mjestu kao najizvođenija opera u Hrvata. Tako je! Ako ste uložili Kviska, upravo ste duplo bankirali! Radi se o Eri s onga svijeta, operi u tri čina, skladatelja Jakova Gotovca i po libretu koji je po narodnoj priči napisao Milan Begović.

Dakle, Mića spava na sijenu, a bude ga glasovi djevojaka koje rulje kukuruz i pjevaju. Sve su jako sretne, doduše, sve osim Đule, za koju njena maćeha Doma uopće na mari. Mića iskoristi priliku te se ustane s plasta sijena, te izjevi djevojkama kako se upravo vratio 's onoga svijeta' – mrtvih. A Đuli izjavi kako ga je njena pokojna mati poslala da njoj bude dobar muž. Uskoro izlazi i Doma, Đulina maćeha, koja je sve to čula, i povjerovala da je Mića s drugoga svijeta pa traži informacije kako je tamo njezinom pokojnom mužu. Mića naravno isplete priču o tome kako je muž jako razočaran što se preudala, a da mu i nedostaje dukata. Uzrujana Doma odmah preda Mići punu čarapu dukata za svoga muža, te Mića pobježe, no uskoro za njim i seoski muškarci koje je Marko, Đulin otac, te Domin muž okupio jer je shvatio prevaru.
Đula i Doma dolaze na mlin staroga Sime koji melje ženama kukuruz. Doma želi da joj preko reda se izmelja, usprkos mnoštvu žena koje su došle prije nje. Sima odbija, i na kraju bijesma Doma se iskali na Đuli te ode doma. No uto dolazi Mića koji se prerušava u mlinarevog pomoćnika , i objašnjava potjeri da je lupež, odnosno on, zamakao za planinu. Potjera se nastavlja za Simom, koji se sakrio, a Mića priznaje Đuli sve, te joj vraća dukate, i oni zajedno odjašu na gazda-Markovom konju.

Na kraju se Mića i Đula vraćaju u selo na poziv gazde Marka, koji uvidi da je Mića zapravo vrlo bogat, ali je htio vidjeti koja će djevojka za njega poći dok je siromašan. I sve završava u velikom i veselom 'Što na na nebu sja visko' kolu.

Od svoje premijere pa sve do danas 'Ero' je doživio oko 2000 izvedaba, a produkcija koju danas možete pogledati u HNK Zagreb premijerno je izvedena 1992. godine u režiji Krešimira Dolenčića.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE