Naslovnica > PREDSTAVE > Ero s onoga svijeta (ri)

Ero s onoga svijeta (ri)

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Što u Rijeci sja visoko na otvorenju Zajčevih dana, nego cremme de la cremme hrvatskog opernog stvaralaštva.
autorski tim funkcija
Igor Valjnićasistent dirigenta
Igor Valjnićzborovođa
Danijela Maras Mendinkovićkoncertni majstor
Sonja Kastlkoreograf
Milan Begovićlibreto
Ivo Lipanovićdirigent
Jakov Gotovacskladatelj
Ljiljana Gvozdenovićkoreograf
Igor Vlajnićkorepetitor
Ana Anconellikorepetitor
Sergej Kiselevasistent redatelja
Dalibor Laginjascenograf
Krešimir Dolenčićredatelj
Deni Šesnićoblikovatelj svjetla

Ero se vraća s onoga svijeta , i to gdje drugdje nego upravo u Rijeku da bi svečano otvorio program Zajčevih dana, jer ako netko to može, onda je to on i njegova ekipa, odnosno gotovo pola ekipe koja čini i ono zagrebačko uprizorenje Gotovčeve opere. A na čelu stoji, jasno , specijalist za operne i sa onoga svijeta stvari – Krešimir Dolenčić.

O Eri Jakova Gotovca znate već valjda sve, ali s obzirom da je repetitio mater studiorum, ponovit ćemo da je ovaj tročinski hrvatski operni mega-hit po libretu Milana Begovića prvi put vidio svjetlo dana 1935. godine na daskama zagrebačkog HNK-a. Onda je izveden još nekih 2000 puta i tako postao i ostao najizvođenija hrvatska opera svih vremena i galaksija.

Mića leži na sijenu i baca oko na lijepe seoske djevojke koje rulje kukuruz i pjevaju. Sve su jako sretne. Sve osim Đule, za koju njena maćeha Doma uopće na mari. Mića iskoristi priliku te se ustane s plasta sijena, te izjavi djevojkama kako se upravo vratio 's onoga svijeta' – mrtvih. A Đuli izjavi kako ga je njena pokojna mati poslala da njoj bude dobar muž. Uskoro izlazi i Doma, Đulina maćeha, koja je sve to čula, i povjerovala da je Mića s drugoga svijeta pa traži informacije kako je tamo njezinom pokojnom mužu. Mića naravno isplete priču o tome kako je muž jako razočaran što se preudala, a da mu i nedostaje dukata. Uzrujana Doma odmah preda Mići punu čarapu dukata za svoga muža, te Mića pobježe, no uskoro za njim i seoski muškarci koje je Marko, Đulin otac, te Domin muž okupio jer je shvatio prijevaru.
Đula i Doma dolaze na mlin staroga Sime koji melje ženama kukuruz. Doma želi da joj preko reda se izmelje, usprkos mnoštvu žena koje su došle prije nje. Sima odbija, i na kraju bijesna Doma se iskali na Đuli te ode doma. No uto dolazi Mića koji se prerušava u mlinarevog pomoćnika , i objašnjava potjeri da je lupež, odnosno on, zamakao za planinu. Potjera se nastavlja za Simom, koji se sakrio, a Mića priznaje Đuli sve, te joj vraća dukate, i oni zajedno odjašu na gazda-Markovom konju.
Na kraju se Mića i Đula vraćaju u selo na poziv gazde Marka, koji uvidi da je Mića zapravo vrlo bogat, ali je htio vidjeti koja će djevojka za njega poći dok je siromašan. I sve završava u velikom i veselom 'Što na na nebu sja visko' kolu.

Posao dirigenta ovoga puta obavlja Ivo Lipanović, a Miću uz standardnog Damira Fatovića igraju i Miljenko Đuran i Janez Lotrič. Đulu igraju i dalje Vedrana Šimić te Olga Šober i Valentina Fijačko.

Odgovori

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE