Naslovnica > PREDSTAVE > Ero s onoga svijeta (ri)

Ero s onoga svijeta (ri)

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Što u Rijeci sja visoko na otvorenju Zajčevih dana, nego cremme de la cremme hrvatskog opernog stvaralaštva.

Ero se vraća s onoga svijeta , i to gdje drugdje nego upravo u Rijeku da bi svečano otvorio program Zajčevih dana, jer ako netko to može, onda je to on i njegova ekipa, odnosno gotovo pola ekipe koja čini i ono zagrebačko uprizorenje Gotovčeve opere. A na čelu stoji, jasno , specijalist za operne i sa onoga svijeta stvari – Krešimir Dolenčić.

O Eri Jakova Gotovca znate već valjda sve, ali s obzirom da je repetitio mater studiorum, ponovit ćemo da je ovaj tročinski hrvatski operni mega-hit po libretu Milana Begovića prvi put vidio svjetlo dana 1935. godine na daskama zagrebačkog HNK-a. Onda je izveden još nekih 2000 puta i tako postao i ostao najizvođenija hrvatska opera svih vremena i galaksija.

Mića leži na sijenu i baca oko na lijepe seoske djevojke koje rulje kukuruz i pjevaju. Sve su jako sretne. Sve osim Đule, za koju njena maćeha Doma uopće na mari. Mića iskoristi priliku te se ustane s plasta sijena, te izjavi djevojkama kako se upravo vratio 's onoga svijeta' – mrtvih. A Đuli izjavi kako ga je njena pokojna mati poslala da njoj bude dobar muž. Uskoro izlazi i Doma, Đulina maćeha, koja je sve to čula, i povjerovala da je Mića s drugoga svijeta pa traži informacije kako je tamo njezinom pokojnom mužu. Mića naravno isplete priču o tome kako je muž jako razočaran što se preudala, a da mu i nedostaje dukata. Uzrujana Doma odmah preda Mići punu čarapu dukata za svoga muža, te Mića pobježe, no uskoro za njim i seoski muškarci koje je Marko, Đulin otac, te Domin muž okupio jer je shvatio prijevaru.
Đula i Doma dolaze na mlin staroga Sime koji melje ženama kukuruz. Doma želi da joj preko reda se izmelje, usprkos mnoštvu žena koje su došle prije nje. Sima odbija, i na kraju bijesna Doma se iskali na Đuli te ode doma. No uto dolazi Mića koji se prerušava u mlinarevog pomoćnika , i objašnjava potjeri da je lupež, odnosno on, zamakao za planinu. Potjera se nastavlja za Simom, koji se sakrio, a Mića priznaje Đuli sve, te joj vraća dukate, i oni zajedno odjašu na gazda-Markovom konju.
Na kraju se Mića i Đula vraćaju u selo na poziv gazde Marka, koji uvidi da je Mića zapravo vrlo bogat, ali je htio vidjeti koja će djevojka za njega poći dok je siromašan. I sve završava u velikom i veselom 'Što na na nebu sja visko' kolu.

Posao dirigenta ovoga puta obavlja Ivo Lipanović, a Miću uz standardnog Damira Fatovića igraju i Miljenko Đuran i Janez Lotrič. Đulu igraju i dalje Vedrana Šimić te Olga Šober i Valentina Fijačko.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter