Naslovnica > PREDSTAVE > Bez trećeg

Bez trećeg

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Jedan od najvažnijih autora hrvatske moderne, Milan Begović, ponovno se nalazi na splitskim daskama. Dramu 'Bez trećeg', inače najpopularniji autorov komad, postavio je Goran Golovko.
autorski tim funkcija
Milan Begovićtekst
Jagoda Granićjezični savjetnik
Sonja Obradovićkostimograf
Goran Golovkoredatelj
Goran Golovkoscenograf
izvođači uloge
Ante Čedo MartinićMarko Barić
Bruna BebićGiga

 

Milan Begović nije pisao samo drame, već i prozu, ali svakako je bio prvenstveno kazališni čovjek. Osim pisanjem, bavio se dramaturgijom i režijom, i to ne samo u Hrvatskoj, nego i u Beču te Hamburgu. Ovom predstavom splitski HNK obilježava sto tridesetu godišnjicu autorova rođenja.

'Bez trećeg' temu i glavni lik dijeli s romanom 'Giga Barićeva'. Radi se o ženi koja je godinama čekala da joj se suprug vrati iz rata i odbijala prosce koji su je uvjeravali da joj je muž mrtav i da treba nastaviti sa životom. Međutim, muž se nakon godina čekanja pojavljuje, ali umjesto bračne idile ponovnog susreta, Gigu dočekuju optužbe i nepovjerenje. Ovaj ljubavni trokut, koji se, paradoksalno, sastoji samo od dvoje – ili kako kaže autor: 'Ljubomora je kao i ljubav. Za ljubomoru ne treba onaj treći. Dvoje je dosta.’, ne može završiti drukčije nego tragično.

Goran Golovko, inače direktor Drame HNK Split, dramu je očistio od svih oznaka salonskog društva, i sveo je na dva lica koja u gotovo praznom prostoru, na tepihu sa samo nekoliko nužnih rekvizita preispituju svoj odnos. Intimistički intonirana, namijenjena je izvođenju na Sceni 55 HNK-a u Splitu, gdje publika sjedi toliko blizu izvođača, a u ovom slučaju to su Bruna Bebić Tudor i Ante Čedo Martinić, da može uhvatiti i krajnje reducirane, minimalističke znakove za koje se redatelj odlučio u ovom konceptu.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter