Naslovnica > PREDSTAVE > Amerikanska jahta u splitskoj luci

Amerikanska jahta u splitskoj luci

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Krivotvoreni Tizian, hirovita američka bogatašica i propala aristokracija parkirat će se ne na Kerumovu novu Zapadnu obalu, već u HNK Split u lektirnom naslovu što ga režira Dora Ruždjak Podolski.

Tugomir Cetinski, Xeres de la Maraja, Stanko Dušić, Malvolio, Hipolit i Ezop s Griča… redatelj, dramaturg, profesor i poželjni ženik, širokoj javnosti ipak najpoznatiji kao Milan Begović, autor je jednog od manifestnih uradaka naše moderne, libreta za operu Ero s onoga svijeta (1936.), romana  ‘Giga Barićeva‘ (1940.), ali i drama poput Pustolov pred vratima (1926.) i Bez trećega (1933).

Komediju Amerikanska jahta u splitskoj luci napisao je 1930., a ona je iste godine praizvedena u zagrebačkom HNK, da bi malo potom doživjela premijere iu Brnu i Hamburgu., a već 1939. bil ai ekranizirana u Češkoj. Film pod naslovom Bílá jachta ve Splitu režirao je Ladislav Brom, a u njemu su igrali Antonín Novotný, Nancy Rubensová, Leopolda Dostálová, Theodor Pištěk, Zvonimír Rogoz i mnogi drugi.

http://www.youtube.com/watch?v=BPsJdNA77yc

Priča je to o sutonu osiromašenih i dekadentnih splitskih plemića spremnih da za šaku dolara, koji se preljevaju iz džepova došljaka  prodaju jedino što im je preostalo - uspomenu na svoju grandecu.

Konte Keko (kojeg igra Mijo Jurišić), najmlađi izdanak stare plemićke obitelji Milesi, upozna hirovitu američku bogatašicu Phoebe (Anastasija Jankovska) koja je došla u Split luksuznom jahtom Stella. Očaran koketnom mladom Amerikankom obeća joj pokloniti jedinu preostalu familijarnu vrijednost, Tizianov portret njegova davna pretka. To zaprepasti sve članove obitelji i domaćinstva Milesijevih, od majke Kate (Zoja Odak), preko potpuno osiromašenih stričeva konte Mome i konte Ruđe (Nenad Srdelić i Nikola Ivošević) do Katine krojačice Đidete Dunde (Vanda Boban), koja je zaljubljena u Keka. Phoebin otac Filip Tudor (Žarko Radić), vlasnik jahte, za kojeg se ispostavlja da je potekao iz Splita, a kao dječak služio kod Milesijevih, ipak je voljan platiti sliku, no Phoebin zaručnik Lee Prentice (Josip Zovko) u bedekeru otkriva kako slika nije autentično, već krivotvoreno Tizianovo djelo. No Begović, kako se i priliči u komediji, sve ipak zaključuje hepiendom.

Zoja Odak, nacionalna dramska prvakinja tumači ulogu kontese Kate De' Milesi, kao što je to bio slučaj i u produkciji koju je na istoj pozornici 1997. režirao Goran Golovko,  dok je prvi put Jahtom zaplovila 1976. kao Amerikanke Phoebe,  u predstavi koju je također u Splitu režirao Marin Carić.

Predstavu režira Dora Ruždjak Podolski.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter