Naslovnica > PREDSTAVE > Amerikanska jahta u splitskoj luci

Amerikanska jahta u splitskoj luci

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Krivotvoreni Tizian, hirovita američka bogatašica i propala aristokracija parkirat će se ne na Kerumovu novu Zapadnu obalu, već u HNK Split u lektirnom naslovu što ga režira Dora Ruždjak Podolski.
autorski tim funkcija
Marijana Fumićdramaturg
Milan Begovićautor teksta
Tonči Banovjezični savjetnik
Zoran Mihanovićoblikovatelj svjetla
Mario Lekokostimograf
Dora Ruždjak Podolskiredatelj
Stanislav Kovačićskladatelj
Ivo Knezovićscenograf
izvođači uloge
Anastasija JankovskaPhoebe (Fib)
Bojan BrajčićMornar
Goran MarkovićKonte Frančesko De\' Milesi
Ivo ĆurkovićMornar
Josip ZovkoLee Prentice, Phoebin zaručnik
Mijo JurišićKonte Keko, Kontesin sin
Nenad SrdelićKonte Mome, Kekov stric
Nikola IvoševićKonte Ruđe, Kekov stric
Tajana JovanovićJako, voćarica
Trpimir JurkićDon Vice
Vanda BobanĐiđeta Dunda, krojačica
Žarko RadićFilip J. Tudor, Phoebin otac, vlasnik jahte Stella
Zoja OdakKontesa Kate De\' Milesi

Tugomir Cetinski, Xeres de la Maraja, Stanko Dušić, Malvolio, Hipolit i Ezop s Griča… redatelj, dramaturg, profesor i poželjni ženik, širokoj javnosti ipak najpoznatiji kao Milan Begović, autor je jednog od manifestnih uradaka naše moderne, libreta za operu Ero s onoga svijeta (1936.), romana  ‘Giga Barićeva‘ (1940.), ali i drama poput Pustolov pred vratima (1926.) i Bez trećega (1933).

Komediju Amerikanska jahta u splitskoj luci napisao je 1930., a ona je iste godine praizvedena u zagrebačkom HNK, da bi malo potom doživjela premijere iu Brnu i Hamburgu., a već 1939. bil ai ekranizirana u Češkoj. Film pod naslovom Bílá jachta ve Splitu režirao je Ladislav Brom, a u njemu su igrali Antonín Novotný, Nancy Rubensová, Leopolda Dostálová, Theodor Pištěk, Zvonimír Rogoz i mnogi drugi.

http://www.youtube.com/watch?v=BPsJdNA77yc

Priča je to o sutonu osiromašenih i dekadentnih splitskih plemića spremnih da za šaku dolara, koji se preljevaju iz džepova došljaka  prodaju jedino što im je preostalo - uspomenu na svoju grandecu.

Konte Keko (kojeg igra Mijo Jurišić), najmlađi izdanak stare plemićke obitelji Milesi, upozna hirovitu američku bogatašicu Phoebe (Anastasija Jankovska) koja je došla u Split luksuznom jahtom Stella. Očaran koketnom mladom Amerikankom obeća joj pokloniti jedinu preostalu familijarnu vrijednost, Tizianov portret njegova davna pretka. To zaprepasti sve članove obitelji i domaćinstva Milesijevih, od majke Kate (Zoja Odak), preko potpuno osiromašenih stričeva konte Mome i konte Ruđe (Nenad Srdelić i Nikola Ivošević) do Katine krojačice Đidete Dunde (Vanda Boban), koja je zaljubljena u Keka. Phoebin otac Filip Tudor (Žarko Radić), vlasnik jahte, za kojeg se ispostavlja da je potekao iz Splita, a kao dječak služio kod Milesijevih, ipak je voljan platiti sliku, no Phoebin zaručnik Lee Prentice (Josip Zovko) u bedekeru otkriva kako slika nije autentično, već krivotvoreno Tizianovo djelo. No Begović, kako se i priliči u komediji, sve ipak zaključuje hepiendom.

Zoja Odak, nacionalna dramska prvakinja tumači ulogu kontese Kate De' Milesi, kao što je to bio slučaj i u produkciji koju je na istoj pozornici 1997. režirao Goran Golovko,  dok je prvi put Jahtom zaplovila 1976. kao Amerikanke Phoebe,  u predstavi koju je također u Splitu režirao Marin Carić.

Predstavu režira Dora Ruždjak Podolski.

Odgovori