Štrajk, jedini lijek za ‘splitsku bolest’

Nakon današnjeg nastavka 12. sjednice Gradskog vijeća jasno je kako u njemu sjede posve nekompetentne osobe i kako je jedini spas za splitsku kulturu – generalni štrajk svih koji u njoj rade.

  

Današnja sjednica Gradskog vijeća Splita, o kojoj više ovdje, a koju je detaljnije pokušao prepričati Dalmacija News, ovdje, jedan je od najstrašnijih momenata u suvremenoj povijesti hrvatskih kulturnih politika.

To što je prekinuta primjedbom predsjedavajućeg kako je bolje da pauza traje 5, a ne 10 minuta jer je 'stigla spiza', a slijedi u istom danu još jedna, tematska sjednica, njezin je najbenigniji detalj.

Na dnevnom redu bila su  - među inim - imenovanja ravnatelja, odnosno vršitelja dužnosti ravnatelja, triju splitskih teatara. Raspravu koja ih je pratila, ne bi 'progutao', kaže stara narodna, 'ni pas s maslom', a za nadati se da neće ni splitski kulturnjaci.

Ravnateljica Gradskog kazališta lutaka imenovana je bez većih primjedbi, iako je natječaj za to radno mjesto trebao biti raspisan davnih dana. Ali, eto barem tu nije bilo ni bruke ni barufe. HNK Split i GKM Split, nažalost, nisu bili te sreće.

Splitski HNK trebao je na istoj sjednici dobiti vršitelja dužnosti intendanta, budući je aktualni mandatar, Tonči Bilić, nakon nebrojenih skandala u svom kratkom mandatu - dao ostavku. Prema objašnjenju Gradonačelnika i suprotno propisima - Grad nije mogao udovoljiti njegovim 'financijskim afinitetima', a on se zauzvrat odlučio odreći svog 'faraonskog ugovora'.

Kazališno vijeće sumnjivih kompetencija i još suspektnijih analitičkih sposobnosti, za vršitelja dužnosti predložilo je Dinka Bogdanića, donedavnog ravnatelja tamošnjeg Baleta, čemu se - kako smo i najavljivali - suprostavio priličan broj vijećnika. Nažalost, najmanji dio njihove argumentacije bio je posvećen stvarno problemnim činjenicama, a daleko veći diskvalifikaciji Bogdanića kao osobe. Tako je predmetom rasprave splitskih gradskih vijećnika, suprotno Ustavu, postala Bogdanićeva seksualna orijentacija,  tužbe koje su eventualno priječile i njegovo imenovanje ravnateljem Baleta, ali ne i činjenica da ga se za vršitelja dužnosti imenuje u trenutku kad više nije zaposlen u HNK Split.

Bogdanić nakon ovakve rasprave na današnjem zasjedanju Gradskog vijeća ima sve osnove za tužbu i za nadati se je da će istu i podnijeti, premda mu to ne garantira da će zasjesti u fotelju vršitelja dužnosti intendanta HNK Split.

U međuvremenu će, po svoj prilici, slijedom posljednjih izmjena i dopuna ZOK-a, v.d. intendata imenovati ministrica kulture, što bi u Splitu moglo izazvati još već i kolaps. Njezin miljenik Bilić, u Splitu je - naime - izazvao krš i lom.

Rijetki glas razuma u raspravi o Bogdaniću stizao je iz redova Građanske inicijative “Za pametne ljude i pametan grad”, Marijane Puljak, a koja je redom citirala tekst koji smo objavili ovdje. Gospođa nažalost nije pretplatnica Teatra.hr, a njezini joj informatori nisu dostavili i tekstove vezane za ostale kazališne točke dnevnog reda 12. sjednice Gradskog vijeća, pa je u nastavku iste - nema boljeg izraza - redom lupetala.

Naime, sve što se tražilo od Kazališnog vijeća HNK Split, na istoj sjednici nije bilo dozvoljeno predsjednici Kazališnog vijeća GKM, koja se 'oboružala' svim mogućim dokazima i dokumentima.  Ana Gruica nije mogla doći do riječi.

Tako je, među inim, lista "za pametne ljude i pametni grad" osporila imenovanje Ive Perkušića ravnateljem GKM jer njegov financijski plan nakon odlaska 'Perlica' iz toga kazališta - ne stoji. Jer iz kazališta odlaze 'Perlice'.  O tome smiju li uopće  'Perlice otići, gđa Puljak očito nema pojma, jer joj nisu dostavili tekst, a koji smo sa svim inkriminiranim informacijama objavili ovdje. Stoga je radije odabrala da na čelu GKM, u funkciji vršiteljice dužnosti ostane bivša ravanteljica kuće, Ljubica Srhoj. Nju je, pak, za v.d. odabrao Ured državne uprave, nakon što je Gradsko vijeć Splita 'prespavalo' datum do kojeg bi trebao biti izabran njezin nasljednik odnosno nasljednica. Tako sad kazalištem rukovodi osoba za koju je dokazano da nije imala valjane ugovore o radu tijekom proteklog mandata, ali i koju se tereti za teške povrede službene dužnosti i sumnjiči za gospodarski kriminal. Pametan grad. Nema što.

Temeljni razlog za neimenovanje Perkušića ravnateljem bio je pak nerazumijevanje razlike između radnog staža i radnog iskustva, o čemu smo već pisali u slučaju HNK Rijeka. Za divno čudo, Ministarstvo kulture nije se dosad imalo potrebe oglasiti o tom pitanju, no kako je potvrdilo mandat Olivera Frljića na čelu HNK Rijeka, predmnijevati je da i samo razlikuje staž od iskustva.

S tim se, međutim, ne slaže splitsko Gradsko vijeće koje si je uzelo za pravo natječajne uvjete tumačiti drugačije. Na njihovu sreću, a na Perkušićevu žalost, Kazališno vijeće povuklo je ravnateljsku kandidaturu i tako onemogućilo da on podigne upravnu tužbu, pa će i ovaj proces ostati u 'sivoj zoni'. Ili jednostavnije - tumačit će ga svatko kako mu odgovara.

Sve to, međutim, neće ni malo pomoći zaposlenicima dva rečena splitska teatra, HNK i GKM, koji u ovom trenutku pojma nemaju  što će raditi iduće sezone. Vršitelji dužnosti morat će napisati programe za javne natječaje u kulturi 'u roku keks', ali garancije da će iste u paralelnim natječajima s novim ravnateljima nadležna kulturna vijeća i odobriti - nema.

Stoga je možda najpametnije riješenje za splitske kazalištarce - štrajk.

Stane li Splitsko ljeto, možda se i 'nadležni' saberu.

Nažalost, tu će im od male ili nikakve pomoći biti nadležni Sindikat djelatnika u kulturi koji je svojevremeno odabrao strane u slučaju neimenovanja uprave HNK u Osijeku, i koji je je jasno dao do znanja da je za njega jedino važno sindikalno pitanje u slučaju nepostojanja uprave - osoba koja potpisuje plaće. Jer za zaposlene u javnim ustanovama u kulturi sve ostalo osim plaće valjda nije važno. Što će, kad, kako i pod kojim uvjetim raditi - neveremind.  Samo neka plaćica sjedne.

Inače bi se valjda već bi oglasili u ovom slučaju. Ili bi priopćenje u slučaju pregovora o kolektivnom ugovoru zaposlenih u javnim ustavnovama u kulturi s gradonačelnikom Grada Zagreba bili objavili na vlastitim web stranicama.

A nisu.

Na sindikate, dakle, Splićanke i Splićani ne mogu računati.

Možemo li mi na njihov dišpet?

P.S.

Discalimer kako ga struka zahtjeva - autorica teksta je rođena Splićanka.

 

Sviđa vam se ovaj tekst?
Pomognite nam da ih objavimo još i ostanemo neovisni o oglašivačima i politici:
pretplatite se na Teatar.hr ili platite članak SMS porukom.