Naslovnica > VIJESTI > POLITIKA > Kako su gradski vijećnici ‘ubili’ iduću kazališnu sezonu u Splitu

Kako su gradski vijećnici ‘ubili’ iduću kazališnu sezonu u Splitu

Tek jedno od tri gradska kazališta u Splitu ima ravnateljicu u mandatu, dok su ostala dva, zahvaljujući gradskim vijećnicima - 'na aparatima'.
Share on facebook
Share on twitter

4. lipnja ove godine, Boris Ćurković, predsjednik Gradskog vijeća Splita, sazvao je 12. sjednicu tog tijela na čijem su se dnevnom redu našle i brojne stavke vezane za kazališni život grada - razrješenje i imenovanje članova kazališnih vijeća dvaju od tri gradska teatra, razrješenje intendanta HNK Split te imenovanje vršitelja dužnosti, kao i imenovanje ravnatelja GKM Split i GKL Split.

Sjednica je započela 11. lipnja, da bi nakon cijelodnevnog vijećanja bila prekinuta i nastavljena tek danas, no njezinim je završetkom agonija splitskih teatara (s izuzetkom GKL) samo - produljena.

Naime, iako su imali puna tri tjedna da se upoznaju s materijalima za 'kazališni dio' sjednice, iste prouče te zatraže eventualna pojašnjenja ili pripreme protuprijedloge, splitski gradski vijećnici su listom na današnjem zasjedanju u potpunosti zanemarivali i činjenice i propise te se u odlukama vodili isključivo vlastitim uvjerenjima i uličnim tračevima.

Tako je, nakon rasprave u kojoj je bilo i ima elementa za kazneni progon, Gradsko vijeće odlučilo neimenovati Dinka Bogdanića vršiteljem dužnosti HNK u Splitu, a nakon što je već dužnosti razriješilo Tonča Bilića. O razlozima zašto Bogdanić eventualno ne bi smio biti imenovan pisali smo detaljno ovdje i taj je tekst u raspravi višekratno citiran, a pridodani su mu još i poneki stavovi koje nije pristojno citirati. Nije, međutim, ponuđeno ama baš niti jedno drugo riješenje. Prijedlog je na koncu odbijen s 16 ruku podrške, 12 protiv, te  6 suzdržanih. Vijećnici su pri tome očito zaboravili da će, bez drugog ponuđenog prijedloga, HNK Split slijedom takve odluke od 1. srpnja ostati bez uprave, pa će vršitelja dužnosti slijedom posljednje verzije Zakona o kazalištima imenovati - ministrica kulture. Takav protektorat u HNK Split može potrajati i godinu dana, a dolazi - kako smo već pisali - u najgore moguće vrijeme. Ono u kojem treba pripremiti iduću kazališnu sezonu i organizirati prodaju pretplate. Doda li se tome još i činjenica kako mjesec dana od imenovanja vršitelja dužnosti mora biti raspisan i natječaj za intendanta, jasno je da će HNK Split iduću sezonu dočekati u potpunom rasulu.

Da bi situacija bila bolja, gradski su zastupnici splitskom HNK život dodatno odlučili 'zagorčati' imenovanjem u Kazališno vijeće Roberta Raponje koji živi i radi u Osijeku. O efikasnosti rada tijela čiji je jedan član od mjesta zasjedanja zračnom linijom udaljen 289.71 kilometara, a cestovnom čak 688.10 kilometara, nitko u Gradskom vijeću nije razmišljao, pa čak ni predstavnici liste Pametni grad. Što će se u skoroj budućnosti pokazati kao jako pametno, budući će sve troškove Raponjinih putovanja i boravka na sjednicama Kazališnog vijeća snositi HNK Split, koji je na koncu Bilićeva mandata u minusu od čak 3,5 milijuna kuna!

No, ni to nije sve.

Gradsko je vijeće bez iti jednog zakonskog uporišta odbilo ravnateljem GKM Split imenovati Ivu Perkušića, a u raspravi koja je tome prethodila zamjerali su Kazališnom vijeću te kuće što se drži zakona, što pojedini članovi tog tijela imaju svoje mišljenje i slično. Najveći biser ipak je došao iz usta nositeljice, već spomenute, liste Pametnog grada, Marijane Puljak, a koja je primjetila da Perkušićev financijski plan za GKM ne 'drži  vodu' zato što je gđa. Ingrid Flesch odlučila iz istog izdvojjiti ansambl Perlice. O problematičnosti tog postupka pisali smo detaljno ovdje, no taj tekst, očito, za razliku od onog o Bogdaniću, gđi. Puljak, nitko nije 'dostavio'. Kako je u međuvremenu, zbog potpunog nesnalaženja Gradskog vijeća, Ured državne uprave u županiji imenovao dosadašnju ravnateljicu Ljubicu Srhoj vršiteljicom dužnosti i GKM će u iduću sezonu ući u - kolapsu. Naime, Srhoj je godinama u kazalištu radila bez ugovora, sumnjiči se se za brojna prekoračenja ovlasti i potencijalni gospodarski kriminal, a pri tome je upravo ona odgovorna ukoliko se Perlice izdvoje iz kazališta, jer njihovo ime nije zaštitila. Nakon rasprave koju je nemoguće prepričati (iako su to na DalmacijaNews pokušali ovdje), predsjednica Kazališnog vijeća, Ana Gruica, povukla je prijedlog za imenovanje Perkušića ravnateljem.

Jedino kazališno imenovanje koje je prošlo bez 'barufe' bilo je ono Marije Tudor na mjesto ravnateljice Gradskog kazalita lutaka Split, a kako je ona cijelu proteklu sezonu tamo bila vršiteljica dužnosti bez raspisivanja natječaja, problema s tranzicijom samo u tom splitskom teatru - biti neće.

U Splitu trenutno traje 13. sjednica Gradskog vijeća, a koja se tematski bavi samo predstečajnom nagodbom Košarkaškog kluba Split, nakon čega će vijećnici - po svoj prilici - na nezasluženi odmor do jeseni.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

One Response

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE