Search
Close this search box.

Udarnički početak akademske godine na ADU

Nova akademska godina na Akademiji dramske umjetnosti započinje s novim odsjekom, studijem plesa i novim prostorijama u Frankopanskoj ulici 22, a potom i gostovanjem Amelie Jones, jedne od vodećih teoretičarki izvedbenih i vizualnih umjetnosti.

Na pozornici Akademije na Trgu maršala Tita 5, prvog dana nove akademske godine -  7. listopada, održat će se izvedba projekta Death. At Least. nastalog u suradnji sa Studentskim ateljeom Dubrava.

Kreativni tim okupljen pod redateljskom palicom studenta režije, Paola Tišljarića i studentice dramaturgije, Valentine Galijatović,  predstavit će se izvedbom predstave koja na inovativan način govori o smrti i ljudskim odnosima. U predstavi glume Anja Đurinović, Marija Šegvić i Jure Radnić, zajedno s mladom opernom pjevačicom Ivom Mihelić.

Izvedba predstave počinje u 20:30 sati, a nakon toga održat će se druženje dobrodošlice s brucošima i studentima. Ulaz je na oba događanja besplatan.

Potom će, već u srijedu 9.listopada od 19:00 sati u sobi 202, na ADU (Trg M. Tita 5)  Amelia Jones, jedna od vodećih teoretičarki izvedbenih i vizualnih umjetnosti, autorica nekoliko prijelomnih knjiga (Postmodernism and the En-Gendering of Marcel Duchamp; Body Art/Performing the Subject; Self-Image: Technology, Representation, and the Contemporary Subject) te profesorica na Sveučilištu McGill u Montrealu, održati javno predavanje Queering Performance and Performing Queer: The "Inappropriate" Performances of Nao Bustamante.

Predavanje će fokusirati svjesno “neprimjerene” izvedbe Nao Bustamante, kalifornijske izvedbene umjetnice, te istražiti načine njezina aktiviranja histeričnog (u značenju hilarious, ali i u smislu oznake ženske histerije). Kroz ekscesivne strategije samo-izlaganja, Bustamante dovodi gledateljice i gledatelje u neugodnu situaciju, upravo ih posramljuje, te provocira njihove uobičajene reakcije na pitanja “primjerenog” ili normativnog socijalnog ponašanja.

Dan poslije, Amelia Jones održat će i radionice za studente dramaturgije. Raspravljat će se o njezinu eseju “The Artist is Present” Artistic Re-enactments and the Impossibility of Presence objavljenom u časopisu The Drama Review povodom čuvenog performans-projekta Marine Abramović.

 

Komentirajte

POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE