Naslovnica > VIJESTI > DRAMA > Premijere: Kako vam drago – u snu ili pijano

Premijere: Kako vam drago – u snu ili pijano

Splitsko ljeto zaključuje sezonu s dvije dramske premijere, Zadrani opet sanjaju, a na Brijunima se opijaju. Krležom.
Share on facebook
Share on twitter

314d.jpg

Tjedan 6. kolovoza otvara premijera koja to zapravo nije. Udomaćilo se, naime, kod nas da studenti nižih godina studija glume (dakle oni koji inače bez pismene dozvole fakulteta ne bi smjeli statirati ni u kukuruzu Nad lipom 35), prve prigode za susret s publikom imaju na našim najvećim kazališnim festivalima. Zanimljivo je da sličnu prigodu nemaju njihovi kolege s drugih odsjeka, poput recimo kazališne režije, ali to je sad već druga priča...Možda i zato jer djeca političara režiju studiraju na filmskom odsjeku...Ukratko skup sport od kojeg su dosad najviše koristi imali tabloidi (a jer je, znate već čija kći studentica glume), ako ćemo pravo nisu izumili na Splitskom ljetu pa ih zato ne treba ni previše gnjaviti.

'Kako vam drago' bit će zapravo izbor iz scena istoimenog Shakespeareova komada u režiji splitskog profesora glume i tamošnjeg ravnatelja Drame, Gorana Golovka, a prigoda vam je da vidite što se može nakon dvije godine studiranja, budući su scenografiju za predstavu radili također studenti, ali slikarstva.

Samo dan kasnije, u utorak 7.8., u Zadru počinje Zadar Snova, o kojem smo se detaljno raspisali ovdje, a kojeg otvara Frljićeva 'Gđice Rice...'

Potom nas put već u četvrtak 9.8. opet vodi u Split gdje će premijerno biti izveden tamošnji najveći ovosezonski dramski adut – 'Fedra' Jeana Racinea u režiji gosta iz Italije Marca Sciaccaluge, koji je angažiran i kao scenograf iako je po njegovom vlastitom priznanju osim izbora lokacije u Dioklecianovim podrumima i nešto malo pijeska, ostatak scenografskog posla zapravo na čarobnjaku svjetla – Zoranu Mihanoviću. No, kako je 'mala zemlja za velike gaže' tema za poseban tekst, ovdje ćemo vam još samo navesti da naslovnu ulogu igra Bojana Gregorić Vejzović, muža joj Aleksandar Cvjetković a posinka i nesuđenog ljubavnika – Mijo Jurišić.

Tjedan će pak u petak 10.8. zaključiti posljednja premijera Ulyssesovog ljeta – mega projekt u svakom smislu – Krležina 'Pijana noć' /*naslovna/ u autorskoj obradi Ive Štivičića i režiji Lenke Udovički. Osim što što kombinira niz motiva iz Krležine ostavštine, nudi i impresivan glumački ansambl u kojem od prvobitnih najava fali samo Josipa Lisac. Svi ostali su tu – na čelu sa Sretenom Mokrovićem u liku Krleže, preko gostiju iz Srbije Branislava Lečića i Nebojše Glogovca, do jakih ženskih domaćih snaga od Ksenije Marinković, preko Nine Violić, do trudne – Lucije Šerbedžije.

'Ko preživi – pričat će.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI