Naslovnica > MAGAZIN > BLENDA > Blenda: Teatro Real

Blenda: Teatro Real

Teatro Real (Kraljevsko kazalište) ili popularno El Real, glavna je operna kuća u Madridu.
Share on facebook
Share on twitter

Kazalište, koje se nalazi u neposrednoj blizini kraljevske palače, planirano je i građeno pune 32 (!) godine. 7. svibnja 1850. i kraljevskim je glavama dosadilo čekanje pa je dekretom Isabele II naređen promptni završetak radova i tadašnji Teatro de Oriente je nakon pet mjeseci stavljen u funkciju, 19. studenog 1850.

Od 1867. kazalište je ujedno bilo i sjedište Kraljevskog konzervatorija, sve do 1925. kad je isti iseljen zbog oštećenja zgrade koju je prouzročila gradnja tunela podzemne željeznice. Kaazalište je ponovno otvoreno 1966., a iduća renovacija započeta je 90-tih. No, iako je preuređenje samom interijeru vratilo sjaj starih opernih kuća uz tek minimalne moderne intervencije, nije vodilo računa o gledalištu, pa pa se danas s velikog broja mjesta uopće ne vidi pozornica! Stoga se sve operne i baletne predstave uživo projeciraju na velike ekrane s obje strane pozornice kako bi svi gledatelji mogli pratiti izvedbe.

Kako pak Teatro Real izgleda očima korisnika Flickr servisa, provjerite u priloženoj galeriji.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI