Naslovnica > GLAVNE VIJESTI > Zavirite u čudesnu novu zgradu Albanskog narodnog kazališta

Zavirite u čudesnu novu zgradu Albanskog narodnog kazališta

Prva javna zgrada u Albanijji koju je projektirao neki visokoprofilni inozemni arhitekt, novi je dom Albanskog narodnog kazališta. [FOTO-GALERIJA]
Share on facebook
Share on twitter

Danski arhitektonski inovator Bjarke Ingels i njegova tvrtka Bjarke Ingels Group posljednjih su godina osvojili niz velikih i značajnih nagrada poput Prix Delarue, nagradu Francuske akademije za arhitekturu (2011.), Progressive Architecture nagradu (2013.) i American Institute of Architects New York Chapter Design nagradu (2016), ali i niz važnih natječaja pa će tako baš oni projektirati drugi newyorkški World Trade Center.

Istu kompaniju odabrala je na natječaju i albanska Vlada te im povjerila projektiranje nove zgrade Albanskog narodnog kazališta u Tirani, smještene u neposrednoj blizini Skenderbegova trga, Opere i Umjetničke galerije.

Ingels i njegov tim zgradu su zasnovali na principu prizme  "čije se linije komprimiraju i odmiču od zemlje prema središtu zgrade stvarajući tako natkriveni atrij u sredini objekta". Na krovu je pak isti princip primjenjen u zrcalnom obliku, a reultat je scena na otvorenom.

Zgrada ima ukupno 9300m2, a kad će točno početi njezina realizacija i koliko će sve to stajati još je - nepoznanica.

 

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE