Naslovnica > VIJESTI > POLITIKA > Kad Bandić renovira: rekonstrukcija Gavelle kasnit će godinu dana, a u planu je od 2012.!

Kad Bandić renovira: rekonstrukcija Gavelle kasnit će godinu dana, a u planu je od 2012.!

Srećom, Gavella zbog radova nije zatvorena iako je privremeno premješten glavni ulaz u zgradu. No, da je kojim slučajem Bandić tamo primjenjivao istu metodologiju koju sad pokušava nametnuti Kinu Europa, teatar u Frankopanskoj bio bi zatvoren već sedam godina!
Share on facebook
Share on twitter

Već i vrapci na grani znaju da je ovih dana u jeku borba za opstanak Kina Europa, a koje je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić preko noći navodno odlučio renovirati, nakon što iz njega iseli trenutne najmoprimce - Umjetničku organizaciju Zagreb film festival i tvrtku Propeler film d.o.o..

U dopisu što ga je potonjima uputio Gradski ured za imovinsko-pravne poslove i imovinu grada (a u kojem je čak i ime ZFF krivo napisano), navodi se kako je kinu nužna sanacija i kako se predviđa da će radovi na istoj trajati šest mjeseci. Sam Bandić tu je tvrdnju pak demantirao u izjavi za HTV ustvrdivši da će radovi trajati 'koliko treba', neprestano s pobočnicima ponavljajući kako će se sredstva za sanaciju povući iz EU fondova te kako je zbog istih nužno da Kino Europa ne bude u najmu.

Na stranu to što je posljednje notorna neistina, no ako se doista žele povući neka sredstva iz EU fondova za sanaciju kina za to je ipak potrebno neko vrijeme i novac. Nema, naime, niti jednog EU natječaja na koji se možete prijaviti bez preciznog troškovnika i projekta sanacije. A Grad niti jedno niti drugo kad je u pitanju Kino Europa - nema.

Dapače, u Planu nabave Grada Zagreba za 2019. godinu nije alocirana ni jedna jedina lipa za izradu projektne dokumentacije, a kamo li za obnovu same zgrade. Kako je pak Kino Europa upisano u Registar kulturnih dobara, za njegovu sanaciju potrebna je i dozvola konzervatora, koju je opet nemoguće ishoditi bez projektne dokumentacije. Koja - ponovimo - košta, a njezina izrada, pa onda i javna nabava - traju.

Koliko se taj proces može otegnuti najbolje svjedoči primjer rekonstrukcije Gradskog dramskog kazališta Gavella, na kojem su radovi pompozno započeti u studenome 2017. godine uz najavu da će trajati godinu dana. Očekivano, ne samo da taj rok nije ispoštovan, nego - kako sad stvari stoje - skele iz Gavelle neće nestati do konca tekuće godine!

Srećom, Gavella zbog radova nije zatvorena iako je privremeno premješten glavni ulaz u zgradu. No, da je kojim slučajem Bandić tamo primjenjivao istu metodologiju koju sad pokušava nametnuti Kinu Europa, teatar u Frankopanskoj bio bi zatvoren već sedam godina!

Naime, Grad Zagreb je natječaj za izradu projektne dokumentacije rekonstrukcije Gavelle raspisao 14.12.2012. s rokom za prijave do 8.1.2013., a javna je nabava zaključena sklapanjem ugovora procijenjene vrijednosti od 400.000 kn tek 21.3.2013.

Kako Gavella za razliku od Kina Europa nije zaštićeno kulturno dobro, moglo se odmah krenuti u postupak javne nabave za izvođača radova, no isti je okončan tek 11. rujna 2017.!

Kad će pak radovi doista biti gotovi prilično je neizvjesno, no neslužbeno se spominje konac 2019., a zbog tog kašnjenja u Gavelli već sada imaju povećane troškove i poteškoće u planiranju iduće sezone.

Posve je, dakle, jasno da u skoroj budućnosti nikakvih radova na Kinu Europa biti neće. U najboljem slučaju Grad bi morao donijeti izmjene Plana nabave i u njih uvrstiti trošak izrade projektne dokumentacije. Pa onda raspisati javnu nabavu za istu. Pa onda s tom dokumentacijom zatražiti dozvolu konzervatora, pa po ishođenju iste krenuti ili u izradu natječajne dokumentacije za neki EU fond ili pak rebalansom proračuna alocirati sredstva potrebna za sanaciju.

Sve to u kombinaciji s poslovično brzim i efikasnim građevinskim partnerima Grada, može značiti samo jedno - Kino Europa bit će zatvoreno idućih nekoliko godina. Naravno, pod uvjetom da povjerujemo u gradonačelnikove najave o čijoj vjerodostojnosti najbolje govori slučaj skela na Britanskom trgu koje su na pročeljima stajale 711 dana, da bi potom bez ikakve sanacije bile skinute, a cijela ta šarada je građane - prema pisanju Telegrama stajala - 570.329 kuna!

 

 

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE