Naslovnica > ARHIVA FELJTONA > Kazališta diljem svijeta: Lyceum @ Broadway

Kazališta diljem svijeta: Lyceum @ Broadway

U sklopu feljtona kojim vas vodimo u virtualnu šetnju kazalištima diljem svijeta, predstavljamo vam jedan od najmanjih broadwayskih teatara.
Share on facebook
Share on twitter

Impresario Daniel Frohman izgradio je i 2. studenoga 1903. otvorio kazalište koje je nazvao New Lyceum kako bi ga publika razlikovala od također njegovog, starog Lyceuma na današnjoj Četvrtoj aveniji.

Kazalište su projektirali specijalizirani arhitekti Herts i Tallant, i danas je  najstarije namjenski izgrađeno kazalište na Broadwayu, ali i jedno od najmanjih, te u pravilu u njemu igraju manji dramski komadi.

Tijekom Velike depresije Lyceum je bio pred zatvaranjem i prijetila mu je prenamjena, pa je grupa istaknutih kazalištaraca na čelu sa Georgeom Kaufmanom i Mossom Hartom udružila snage i 1939. otkupila ga kako bi kazalište nastavilo raditi. 1945. godine Kaufman / Hart grupa prodala je Shubert organizaciji u čijem je vlasništvu i danas.

Frohman je iznad kazališta izgradio i stan u koji je dao ugraditi i skriveno okno s kojeg je mogao nadgledati pokuse i izvedbe. Legenda kaže kako je tijekom predstava kroz taj otvor mahao maramicom ne bi li svojoj supruzi glumici signalizirao da - preglumljuje.

Danas je u tom stanu smješten arhiv Shubert organizacije.

U Lyceumu danas igra The Play That Goes Wrong, trenutno najdugovječnija drama na Broadwayu. S izvedbama je započela 9. ožujka 2017., a iste je godine osvojila i nagradu Tony za najbolju scenografiju u dramskoj predstavi.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE