Naslovnica > GLAVNE VIJESTI > Urušio se balkon HNK Rijeka, privremeno zatvoren glavni ulaz

Urušio se balkon HNK Rijeka, privremeno zatvoren glavni ulaz

Iako su pojedini dijelovi zgrade obnavljani posljednjjih godina, zgrada podignuta 1885. je posljednji put u cijelosti sanirana 1981.
Share on facebook
Share on twitter

U Rijeci su se danas urušili dijelovi balkona zgrade Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca, te je zbog toga do daljnjeg prilaz glavnom ulazu u kazalište van funkcije! U tu je svrhu i omeđen sigurnosnom trakom, premda su uklonjene dotrajale obloge žbuke, a time, navodno, i moguća opasnost za prolaznike.

Do oštećenja je, tvrde inspekcijske službe Grada Rijeke,  došlo "uslijed prodora oborinske vode kroz porozne ploče terase, koja se djelomično akumulirala u međuprostoru stropa i uz utjecaj vremena oštetila slojeve žbuke."

Iz Grada također kažu kako su odmah prionuli sanaciji: "U tijeku je izrada projekta koji uključuje izradu zaštitno-radne skele i tehnologiju radova sanacije prije kojih je potrebno zaštititi konstrukcijske čelične elemente, te zamjenu kamenih ploča terase do vraćanja kasetnog rastera u prvobitno stanje, a čime će se navedeno oštećenje trajno sanirati – kažu u Odjelu za gospodarenje imovinom."

Projekt izrađuje Građevinski fakultet u Rijeci, no njegovo izvođenje morat će pričekati suglasnost riječkog Konzervatorskog odjela pa je nepoznato kad bi radovi mogli početi.

Nadajmo se prije početka glavng programa Europske prijestolnice kulture.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI