Preminuo kazališni redatelj Vlado Vukmirović

Vlado Vukmirović

U Rijeci je, u 84. godini života, preminuo kazališni redatelj Vlado Vukmirović, dugogodišnji zaposlenik HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci.

  

Rođen je godine 1928. u Kruševcu. Na Akademiji za kazalište, film i radio u Ljubljani diplomirao u klasi dr. Branka Gavelle. Kao redatelj bio u stalnom angažmanu u  Beogradskom dramskom pozorištu (1953.-1957.), Narodnom kazalištu u Zadru (1957.-1959.), Zagrebačkom gradskom kazalištu Komedija (1959.-1960.),  Istarskom narodnom kazalištu u Puli (1960.-1963.) te od 1963. u riječkom HNK Ivana pl. Zajca gdje je i umirovljen 1994. godine. Od dolaska do 1968. bio je ravnateljem Hrvatske drame.

Kao redatelj Beogradskog dramskog pozorišta postavio je »Karolinu Riječku« D. Gervaisa i »Dva cvancika« M. Glišića. Kao redatelj u kazalištu »Komedija« u Zagrebu postavio između ostalog  i D. Roksandić: »Kula Babilonska« (praizvedba), F. Hadžić: »Hotel za luđake« (praizvedba), P. Ustinov: »Romanov i Julija«.
Kao redatelj u Narodnom ka alištu u Zadru postavio među ostalima: R. Marinković: »Glorija«, A. N. Ostrovski: »Šuma«, T. Williams: »Tetovirana ruža«, M. Gorki: »Vasa Železnova« te »Dnevnik Ane Frank«.
Kao redatelj u Puli postavio je:  T. Williams: »Silazak Orfeja« (prva nagrada za režiju na II. tjednu jadranskih kazališta u Zadru 1959. godine), B. Nušić: »Autobiografija« i »Protekcija«, A. Schnitzler: »Rondo«, J. Ha šek: »Doživljaji dobrog vojaka Švejka«, J. P. Sartre: »Iza zavorenih vrata«.
Kao redatelj u HNK-u u Rijeci postavio je, među brojnim drugima, i:  A. Miller: »Pogled s mosta« i »Poslije pada«, E. Albee: »Tko se boji Virginije Woolf?«, O. Davičo: »Beton i svici«, L. Pirandello: »Gorski divovi« (tadašnja jugoslavenska praizvedba), S. 0’Casey: »Plug i zvijezde«, B. Brecht: »Gazda Puntila i njegov sluga Mati«, M. Krleža: »Vučjak«.

Osim redateljskog bavio se i književnim radom. Pisao je  za radio, kazalište i televiziju. Od radio-drama izvedene su: »Kradljivac vremena« (Zagreb, Ljubljana, Sarajevo, Skopje, Koper, Klagenfurt, Bratislava), »Ponoćni expres« (Ljubljana, Zagreb, Sarajevo, Berlin, Stockholm, Oslo, Varšava, Trst), »Crveni autobus« (Sarajevo).
Autor je kazališne drame »Misterij« i televizijske drame »Requiem za pohabane stvari« (RTV Beograd).

Pogreb Vlade Vukmirovića bit će u četvrtak, 27. rujna u 13.30 sati na riječkom groblju Drenova.

 

Sviđa vam se ovaj tekst?
Pomognite nam da ih objavimo još i ostanemo neovisni o oglašivačima i politici:
pretplatite se na Teatar.hr ili platite članak SMS porukom.