Naslovnica > VIJESTI > INFO > Starhitekti & kazalište: Zaha Hadid

Starhitekti & kazalište: Zaha Hadid

Do konca iduće godine trebale bi biti završene čak dvije zgrade posvećene izvedbenim umjetnostima, a čije projekte od kojih zastaje dah, potpisuje najslavnija arhitektica svih vremena.
Share on facebook
Share on twitter

Iračko-britanska arhitektica Zaha Hadid, nesumnjivo je najslavnija arhitektica svih vremena, čiju je karijeru nemoguće ukratko prepričati. Rođena je u Bagdadu, u kojem je diplomirala matematiku prije no što se preselila u London i tamo završila arhitekturu. Mentori su joj bili Rem Koolhaas i Elia Zenghelis, kod kojih je i radila sve dok 1980. nije otvorila vlastiti studio. 2004. godine postala je prva žena kojoj je ikad dodijeljena Pritzkerova nagrada, najveće priznanje u arhitekturi, a uz svu silu formalnih priznanja odonsa, redovito se nalazi i na listama najutjecajnih osoba današnjice.

Iz njea golemog opusa odabrali smo dva recentna rada:

Do kraja 2013. u Abu Dhabiju, trebao bi biti dovršen golemi kulturni kompleks u kojem će se uz depadansu Louvrea, novi Guggenheim muzej, Nacionalni muzej inspiriran onim britanskim, naći i Centar za izvedbene umjetnosti (Performing Arts Centre) što ga je projektirao upravo arhitektonski studio Zahe Hadid.

Centar je smješten na otoku Saadiyat i zauzima površinu od 62,770 m2, a sastoji se od koncertne dvorane, glazbenog zavoda, operne, dramske i eksperimentalne  scene, koje će zajedno moći primiti 6,300 posjetitelja. Sama Zaha Hadid dizajn objašnjava ovako: ‘Skulpturalna forma koja izranja iz linernog presjeka pješačkih staza unutar kulturnog središta, polako se pretvarajući u organski oblik'.

U Maroku se pak, također prema projektu Zahe Hadid i njezina tima gradi Grand Theatre de Rabat. Opet je po srijedi golemi kompleks organskog oblika kojeg čini nekoliko scea - velika kazališna dvorana s gledalištem od 2,050 mjesta, ona manja sa 520 mjesta, te potpuno opremljeni amfiteatar na otvorenom koji će moći primiti čak 7,000 gledatelja. Hadid kaže da je ispiraciju pronašla u rijeci Bouregreg na čijoj će obali zgrada i niknuti.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI