Naslovnica > VIJESTI > DRAMA > 2008: Macbeth

2008: Macbeth

Donosimo vam integralnu snimku jedne od najhvaljenijih predstava ovogodišnjeg Edinburgh festivala, pola milijuna funti vrijedne produkcije 'onog škotskog komada' TR Warszawa, a u režiji Grzegorza Jarzyne.
Share on facebook
Share on twitter

Izvorno postavljena 2005., po srijedi je jedna od najvećih i najzahtjevnijih produkcija ikad, za potrebe koje je TZ Warszawa svojvremeno iznajmila jedno golemo skladište oružja u kojem je predsavu postavila. No, ubrzo nakon premijere, vlasnici su, poprilično bijesni, kultnom su redatelju Jarzini i društvu otkazali gostoprimstvo, nakon što su shvatili da predstava nosi brojne reference tada aktualni rat u Iraku.

Nakon toga predstava je obnovljena još samo jednom i to za potrebe spektakulranog gostovanja u New Yorku 2008. godine, otkud i 2008 u nazivu ove verzije postavljene i prilagođene posebno za potrebe World Shakespeare festivala.

Akcijski Macbeth iz kojeg se mogu iščitati reference na sukobe na Bliskom istoku, ali i one na potjeru za Osama bin Ladenom, sam redatelj naziva 'filmskim' i nije daleko od istine jer je goleme produkcijske potrebe postavljavanja predstave potrošeno gotovo pola milijuna funti. Zašto, uvjeriti se možete i sami u video snimci predstave s titlovima na engleskom jeziku.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI